‘Plaats een echte groene dennenboom op het plein en niet een ijzeren kerstboom’

Het Onafhankelijkheidsplein is weer ‘opgesierd’ met een grote ijzeren kerstboom. Maar, wordt het niet eens tijd om die lelijke, strakke, kerstboom te vervangen door een echte, groene dennenboom? Die vraag werd door Dagblad Suriname gesteld op haar Facebookpagina en binnen korte tijd stroomden de eerste reacties al binnen. Het merendeel van de personen die heeft gereageerd, heeft graag een echte groene dennenboom op het plein. Dat blijkt ook uit een poll op de website van Dagblad Suriname. Een enkeling slechts stelt geen probleem te hebben met de huidige boom op het plein. Uit de reacties is een willekeurig aantal gekozen, die hieronder zijn te lezen. 

Jayanti: ‘Elk mens verschilt van smaak. De echte boom, daaraan zijn geen hoge kosten verbonden. Door een boom te planten, heb je heel veel voordelen. Dat hoef ik niet meer op te noemen, het is ons allen bekend.’

Eddy wil helemaal geen boom. ‘Geen boom a.u.b. Door de echte bomen in de buurt is de neppe boom oerlelijk. En trouwens, wat heeft de kerstman en de boom met Kerst te maken?’

Bryan: ‘Een echte kerstboom gaat daar lelijk zijn. Zo is het goed wat Roeli’s doet. En kerst is niet speciaal een kerstboom of versieren. Je goed hart is belangrijk.’

Devika: ‘Deze kerstboom zorgt voor kerstsfeer in de stad en straalt kerst uit. Ja, een echte boom is ook goed. Ik vind Roeli’s super. E doen dit elk jaar. Wij kunnen het liever hebben over het planten van bomen op andere plekken of iets anders dat met de natuur te maken heeft.’

Nilesh: ‘Als dit gratis door Roeli’s wordt opgezet, dan geen probleem, maar als er duizenden voor dit wordt betaald, dan zou men liever een boom daar planten en dat geld in een goede vorm gebruiken.’

Marlene: ‘Ik vind dat het best vervangen mag worden volgend jaar. Laten ze een grote prachtige levende dennenboom in plaats van deze ijzeren plaatsen, zoal ze het elk jaar in het buitenland ook doen. Uw idee is briljant.’ 

Ruby: ‘Een beetje swing zou inderdaad mooier zijn.’

‘Gewoon een boom planten dan dat nep ding’ 

Shantia: ‘Gewoon een boom planten dan dat nep ding, waar je elke keer zoveel energie en geld in moet stoppen. Suriname is te vruchtbaar voor dit soort grapjes. Grappig dat onze bossen weggedragen worden en Suriname koopt die namaak.’

Mariska: ‘Kan, zal de staat goedkoper uitkomen. Voor elke kerstbal en de boom wordt betaald, afbouwen met dit gedoe, plant zelf een boom die je goedkoper kunt versieren. Elke burger mag dan wat gaan hangen aan de boom.’

Ruth: ‘Een echte dennenboom zou beter zijn.’

Wiskey: ‘Geen slecht idee om middenin een boom te planten.’

Mariska: ‘Niet nodig. Want zo’n mooie verlichte boom geeft geen verlichting aan de donkere dagen waarin het volk nu zit. Vrolijkt me niet op.’

Sanjay: ‘Laat ze eerst ons plein weer groen maken als eerder.’

Nickerie: ‘Jazeker, de echte dennenboom siert beter. Suriname heeft genoeg groen, om het met kunst te doen.’

Cas: ‘Kerst is maar 1 keer per jaar, dus voor een paar dagen doet het Suriname goed en voor al onze toeristen die genieten ook ervan. Maakt niet uit hoeveel het kost, maar we voelen the joy of Christmas hier in Suriname.’

Geeta: ‘Grote ijzeren kerstboom, maar toch wel leuk en opvallend voor de decembermaand. Wetende dat we naar 2021 gaan met de wil van God.’

Soerdien: ‘Goed idee. Is een teken dat kerst nadert.’

Rita: ‘Dat vraag ik me allang af.’

Rashied: ‘Laat het. Het is goed zo. Geen gemaar.’

‘Eigenlijk heeft een kerstboom helemaal niets met kerst te maken’

Ernst: ‘Eigenlijk heeft een kerstboom helemaal niets met kerst te maken. Toch zetten we elk jaar massaal kerstbomen op in huis. Waarom dat is? Daarover verschillen de verhalen. De meeste mensen zijn het erover eens dat de Germanen er ooit mee begonnen zijn, tijdens het vieren van het midwinterfeest. Daarna heeft het echter nog vele eeuwen geduurd voordat we de kerstboom in de huidige vorm tegenkomen.

Waarom een kerstboom met kerst?

In de christelijke traditie zet men een kerstboom op met kerst, omdat de driehoekige vorm doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In landen als Polen en Oekraïne werd de kerstboom ook wel op de kop gehangen, zodat het leek op het kruis van Jezus. Maar, eigenlijk gaat het gebruik van een kerstboom veel verder terug. De Germanen vierden het midwinterfeest op de kortste dag van het jaar, waarbij de donkere dagen werden verjaagd en tegelijk het nieuwe leven werd gevierd. Hierbij namen bomen die het hele jaar groen blijven, zoals de spar, een speciale plek in. Ze versierden deze bomen en hingen de groene takken in huis. In de 16e eeuw werden de twee tradities van het feest van het licht en de geboorte van Jezus aan elkaar gekoppeld. Beide symboliseren immers een nieuw begin. Sindsdien vieren we voornamelijk kerst, maar de kerstboom is ook gebleven.’

Ivan: ‘Echt nep. Niet mooi.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: