“Liever geld en daling prijzen producten dan een voedselpakket”

Voedselpakketten, daaraan geeft de regering miljoenen SRD’s uit, om de armoede onder de bevolking te bestrijden. Maar, is dat wel een goed, effectief middel om armoede te bestrijden? Zijn er geen andere mogelijkheden om armoede in het land in te perken? Deze vragen stelde Dagblad Suriname op haar Facebookpagina. Uit de vele reacties blijkt dat het merendeel van de burgers vindt dat zij liever geld zien en dat de prijzen van producten in winkels en supermarkten eindelijk eens gaan dalen. Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen.


Miquel: ‘Een goed begin zou zijn een stabiele draagbare wisselkoers, stimuleren van eigen ondernemingen en startende ondernemingen, vaste en redelijke prijzen in de winkels van basisproducten, invoerrechten vrij invoeren van bepaalde dagelijkse producten.’

Johsieta: ‘Pakketten werken corruptie in de hand. Geef de mensen geld in plaats. Ze kunnen dan zelf kopen wat ze willen.’

Shasa:

‘1. Stabiele koers

2. Meer productiebedrijven

3. Daardoor werkgelegenheid

4. Dan kan je dus armoede bestrijden

5. Mensen met een beperking, senioren burgers en hulpbehoevenden krijgen hun sociale steun bijgeschreven op hun bankrekening of moni karta. Deze eerste zaken kunnen alvast leiden tot een menswaardig bestaan. Dan dat je pakketten geeft en uitgebreid op social media plaatst.’

Cap Fits: ‘Voedselpakketten moeten van tijdelijke aard zijn totdat ze mensen fatsoenlijk hebben kunnen helpen met jobs en mogelijkheden hebben gecreëerd voor nieuwe ondernemingen. Verder gaat het minimumloon ook verhoogd moeten worden en de mensen gaan dus ook meer uitbetaald moeten worden, maar dat zal geleidelijk aan moeten gebeuren om niet een te groot effect te hebben op de inflatie.’

‘Pakketten verschaffen lost probleem niet op, zoek de oorzaak’

Michele: ‘Werk aan de prijzen in de winkels. Een goede zorg en tegemoetkoming voor schoolgaande kinderen. Een heleboel kinderen kunnen niet naar school, omdat de ouders zich geen eten, schoeisel of kleding kunnen permitteren. Redelijke prijzen van benzine. Openbaar vervoer is niet eens meer te betalen. Een gezond volk is de weg. Mentaal en lichamelijk. Het volk pakketten verschaffen, heb je het probleem niet opgelost. Zoek de oorzaak.’

Flower: ‘Stroom, water, gas, wifi niet verhogen a.u.b. en koers stabiel laag houden. Heel veel mensen kunnen niet uitkomen met het geld wat ze ontvangen, is zwaar. Vooral voor ouders met schoolgaande kinderen.’

Geeta: ‘Een geldbedrag storten. Laat ze zelf kopen wat ze willen, dat zou beter zijn.’

Chella: ‘Pakket? Waar? Hier in Suriname? Sinds ze bij bepaalde plaatsen in de stad zijn komen registreren, hebben de mensen ze nooit gezien komen. Alleen Commewijne kreeg de beurt. Paramaribo niet, dus over welk pakket praten ze hier nu?’

Blaine: ‘Een stuk grond zou wonderen kunnen doen. De export weer goed aanhalen, want daar is in het buitenland veel vraag naar. Zijn het zat, die producten uit China en Indonesië (woon in Holland). Voedselpakketten in Suriname, terwijl je het meest vruchtbare land hebt in de wereld. Kom op, denk aan oplossingen die voor de langere termijn te behalen zijn.’

Jerrel: ‘De bankkoers, de douanekoers, de benzineprijs moeten verlaagd worden en de regering moet alle winkels en supermarkten controleren.’

‘Breng een stabiele koers in het land en de verandering gaat komen’

Achmed: ‘Voedselpakketten hoefden niet te zijn. Dat geld dat wordt geleend voor die voedselpakketten kon deze regering op de Centrale Bank storten om te helpen bij te dragen de koers te droppen, waardoor de levensmiddelen in de winkels goedkoper worden, waardoor de bevolking niet op een pakket hoeft te wachten van de overheid. Mijn boodschap naar de regering toe is, probeer het Surinaamse volk niet afhankelijk te maken van u als regering. Breng een stabiele koers in het land dan gaat u zelf zien hoe de verandering gaat komen.’

Marco: ‘Zak de prijzen in de winkel en de pompstation en de rest doen we wel zelf. We hoeven niet altijd afhankelijk te zijn van de regering.’

Alain: ‘Het overgrootste deel van het volk is middenklasse en zij hebben een baan. Deze grote groep is arm geworden, zij kunnen niet meer sparen en geld spenderen aan vertier en vermaak is moeilijk geworden. De nutsvoorzieningen en brandstof moeten drastisch omlaag, zodat zij weer geld kunnen uitgeven. Hierdoor zal de cashflow van de economie weer op gang. De regering kan dan meer belasting verdienen door deze cashflow. Import van producten moet ook aan banden gelegd worden, zodat er minder valuta uit het land gaat. Het ministerie van HI kan bijvoorbeeld zelf basisgoederen importeren in plaats van dat handelaren dat doen.’

Paul: ‘Bestaan die nog? Ik merk niets van pakketten. Integendeel pinaren die mensen.’

Patricia: ‘Geef de armen te eten, maar help de mensen ook aan een job, zodat ze niet langer afhankelijk zijn van de pakketten, met uitzondering van de mensen met een beperking en seniorenburgers, die uitsluitend leven van AOV ad SRD 750 voor een hele maand.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: