Scalians nog steeds niet verdwenen van de Lawarivier

De scalians op het stuwmeer en de rivieren en kreken zijn waarschijnlijk nog steeds aan het werk en dus niet gestopt met goudwinnen. De autoriteiten hadden in oktober en november aangekondigd, dat de scalians een halt zou worden toegeroepen. Dat lijkt vooralsnog niet te zijn gebeurd.  Tussen Maripasoula en Papaïchton (ongeveer 30 kilometer) zijn bijvoorbeeld zeker zeker drie scalians nog niet verwijderd van de Lawarivier, zo verneemt Dagblad Suriname van bewoners in het gebied, te Maripasoula en Anapaike. Dagblad Suriname ontving vrijdag deze week gemaakte foto’s waarop scalians te zien zijn op de Lawarivier. Ook is op de foto’s te zien, dat het rivierwater bruin is geworden door de werkzaamheden van de scalians.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei medio oktober, dat scalians die actief zijn op de Marowijnerivier tegen eind oktober hun activiteiten moesten stoppen. Er waren in oktober zo’n veertig scalians aan het werk op de rivier. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, zei afgelopen maand, dat de eigenaren van scalians enkele weken de tijd kregen om hun ‘activiteiten af te bouwen’. Hij heeft zelfs aanmaningen overhandigd aan diverse scalianhouders. De bewindsman reageert niet op herhaald gestelde vragen door Dagblad Suriname over de scalian-kwestie.

Het is algemeen bekend dat die drijvende goudfabrieken het milieu verontreinigen, de bodem van rivieren en kreken omwoelen en overlast veroorzaken voor gemeenschappen in het binnenland. Sinds enige tijd zijn ze ook actief aan de oevers van rivieren, met alle gevolgen vandien voor de oevers. 

PK

error: Kopiëren mag niet!