“Bigi wroko de fu du”

Gregory Rusland is op zondag 13 december voor de komende 5 jaren herkozen als voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). Hij was aanvoerder van de enige lijst, die ingediend was voor de bestuursverkiezingen. In zijn toespraak gaf de partijvoorzitter als opdracht mee om ervoor te zorgen dat de NPS naar de verkiezingen van 2025 toe, ook groeit in het aantal zetels. “Ook in het aantal zetels zal de NPS in de komende periode moeten tonen dat zij veel meer waard is in de Surinaamse politiek. Qua draagvlak zijn wij nu de derde grootste in het land. De NPS verdient een betere plaats in de Surinaamse politiek. “Partijgenoten, bigi wroko de fu du”, benadrukte Rusland, die sinds 17 juni 2012 leidinggeeft aan de NPS. Bij de vorige verkiezingen groeide de NPS met bijkans 100% in het aantal stemmen, maar dat kwam niet tot uiting in het aantal zetels. Rusland voegde er daarom aan toe dat de partij door het onrechtvaardig kiesstelsel voor wat betreft de zetelverdeling, niet kan zijn waar zij zou willen zijn. Er ligt daarom grote verantwoordelijkheid op de schouders van alle partijgenoten.

“Als je mensen zwart maakt, dan ben je geen echte NPS’er”

Rusland kondigde aan dat dit nieuw hoofdbestuur in januari 2021 zal beginnen met de evaluatie van alle structuren binnen de partij. “Vanaf het hoofdbestuur naar alle afdelingen en onderafdelingen om ervoor te zorgen dat indien er problemen zijn in het functioneren, wij die problemen dan oplossen.” De partijvoorzitter drukte partijgenoten daarom wederom op het hart om de partij niet onnodig in diskrediet te brengen door interne problemen of ontevredenheden naar de media te brengen en mensen zwart te maken, maar dit bespreekbaar te maken binnen de partij, zodat gezamenlijk naar oplossingen gezocht kan worden. “Als je mensen zwart maakt, dan ben je geen echte NPS’er. Laten wij intern de problemen bespreken. Wanneer u vindt dat u bepaalde ideeën heeft, dan gaan we naar die structuren en we gaan praten. En ik kan u beloven, zoals ik altijd heb gedaan, besluiten van het congres en structuren van de partij, ook al ben ik het niet eens ermee, zal ik dan moeten opvolgen. Daar moet iedere NPS’er zich van bewust zijn”, aldus Rusland.

Evaluatie alle instituten NPS

In de komende periode zal ook het Wetenschappelijk Bureau, de Adviesraad, het Japin en alle andere instituten van de NPS moeten worden geëvalueerd. “Want de NPS heeft het kader in huis en we moeten ervoor zorgen dat kader inderdaad ook zijn schouders hard onder het werk zet. Om ervoor te zorgen dat ‘te prakseri-san de na NPS’, dat wij die informatie brengen naar die samenleving en die regering en ervoor zorgen dat wij onze bijdrage leveren bij de ontwikkeling van ons land”, aldus de NPS-topman.

Jongeren moeten een thuis hebben binnen de NPS

Rusland benadrukte dat ook jongeren een thuis moeten hebben binnen de groene partij en er daarom ook een evaluatie zal komen van de Jongerenraad. “Wij zullen de Jongerenraad en de jongerenactiviteiten moeten evalueren, want het moet duidelijk zijn voor elke Surinamer dat de NPS open staat, ook voor de jongeren. De jongeren moeten een thuis hebben binnen de NPS, omdat de NPS in staat is ‘fu mobiliseer den prakseri san de na den njonguwan’. Om ook hen in staat te stellen om in de regeringsactiviteiten die ingang te kunnen vinden. Wij zullen dus met de jongeren zitten en naar ze luisteren”, aldus Rusland.

Het gaat niet goed met scholingsinstituut NPS

Ook het scholingsinstituut van de NPS zal volgens Rusland geëvalueerd moeten worden, omdat het naar zijn zeggen niet goed gaat binnen dit instituut. “Wij zullen ervoor moeten zorgen dat die deskundigen bij de partij, die een bijdrage kunnen leveren dat ons scholingsinstituut beter draait, dat die deskundigen gemobiliseerd worden en ook hun schouders zetten onder het werk om de partij beter te ‘equipen’”, aldus Rusland.

Leden hoofdbestuur en congresbestuur

In het hoofdbestuur van de NPS hebben naast voorzitter Rusland ook zitting Jerrel Pawiroredjo, Patricia Etnel, Dorothy Hoever, Hesdy Pigot, Irshaad Fatemahomed, Roseline Daan, Man Lau Sie, Ronny Oemar, Monique Sowidjojo, Sharisa Kensmil, Haroen Daha, Saskia Nahar, Michel Felisi en Rodney Revales. In het congresbestuur hebben zitting Danielle Beeldsnijder, Rugia Bergraaf, Sjachnaz Pengel, Dayanand Dwarka, Mario Vermeer, Rachele Giddings en Hans Breeveld.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: