Negen leden bende die cocaïne smokkelde uit Suriname naar Schiphol veroordeeld tot celstraffen tot 7.5 jaar

Rechter wil dat kopstuk (52) bende in Suriname snel wordt gearresteerd

De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag celstraffen tot 7,5 jaar opgelegd aan negen leden van een criminele organisatie die cocaïne invoerde via Schiphol vanuit Suriname. Onder de verdachten zijn verschillende medewerkers van de luchthaven. Er is acht keer cocaïne gesmokkeld, van mei 2017 tot eind november 2017. Dit berichten crimesite.nl en de Telegraaf.

De rechter wil dat Brian Y. (52), een van kopstukken van de smokkelbende, zo snel mogelijk wordt aangehouden om zijn straf van 66 maanden uit te zitten. Die straf is aanmerkelijk lager dan de strafeis van 108 maanden van het Openbaar Ministerie tegen Y., die al geruime tijd in Suriname verblijft.

Begin maart 2017 startte het zogenoemde onderzoek Tanybryn op grond van tips dat er cocaïne in onder meer de laadruimte van vliegtuigen uit Suriname werd ingevoerd. In vier gevallen heeft de douane cocaïne kunnen onderscheppen. Op 10 mei en 4 juni 2017 werd in het achterste vrachtruim van een vliegtuig achter een plafondplaat cocaïne aangetroffen, in totaal zo’n 34 kilo.

Op 13 juni 2017 werd bijna 3 kilo cocaïne in een vliegtuig gevonden. En op 28 juli 2017 werden in twee bagagecontainers van een vliegtuig zeven staafvormige voorwerpen aangetroffen die in totaal ongeveer 1.5 kilo cocaïne bevatte. 

Drie verdachten zijn Schiphol-medewerkers, één verdachte was voorheen Schiphol-medewerker. Niet elke verdachte was bij alle incidenten betrokken. Zes verdachten zijn veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele organisatie. De hoogste straf kreeg een 50-jarige oud-Schiphol-medewerker: 90 maanden. Hij vervulde volgens de rechtbank binnen de criminele organisatie een leidinggevende, coördinerende en sturende rol. 

Andere verdachten kregen 66, 50, 40, 24, 18 en 9 maanden cel.

Bij een 60-jarige man heeft de rechtbank rekening gehouden met de openheid van zaken die hij heeft gegeven en met zijn kwetsbare gezondheid, en een lagere straf gegeven.

PK

error: Kopiëren mag niet!