KOB wil aanpassing belastingschijven bij loonsverhoging

De Katholieke Onderwijzersbond (KOB) vraagt aandacht van de regering voor het aanpassen van de belastingschijven bij een loonsverhoging. Net als bij de bureau-ambtenaren willen ook de leraren een hoger inkomen om de hoge kosten voor levensonderhoud aan te kunnen. KOB-voorzitter Bernice Barron zegt aan Dagblad Suriname dat een loonsverhoging pas zin heeft als de belastingschijven worden aangepast. Binnen het belastingstelsel geldt namelijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, dus hoe hoger het inkomen, hoe meer belasting wordt ingehouden. Veelal wordt bij de toekenning van een looncorrectie hiermee geen rekening gehouden. Tot nog toe zijn de onderwijsbonden niet uitgenodigd om samen met Onderwijsminister Marie Levens naar werkbare modellen te kijken.

“Als je een verhoging toekent en de koers blijft stijgen, hoe heb je de mensen dan geholpen? Elke dag zie je andere prijzen in de winkels. De koers dient ook gestabiliseerd te worden”, voert Barron aan. In tegenstelling tot de particuliere sector, die grotendeels de belastingkorting van SRD 750 en de overheidsbonus van SRD 300 niet meemaken, krijgt de ambtenaar wel een extraatje. Desalniettemin komen de leraren niet uit, verduidelijkt de KOB-voorzitter. Hoeveel % loonsverhoging willen de leraren dan? “Ik wil geen percentages aanhalen, want die koers is niet stabiel. Die heffingskorting van SRD 750 is een achterhaald bedrag bij de koers van SRD 20.” Voor KOB is het belangrijk dat de regering de stap neemt om de belastingschijven aan te passen, zodat de werkende klasse het hoofd boven water kan houden.

error: Kopiëren mag niet!