Loonsverhoging is prioriteit van BvL/ALS in 2021

“Als dingen niet goed gaan dan zijn we ook op de barricade”

Een heldere doel van de onderwijsbonden BvL en ALS voor het komend jaar is om de loonsverhoging te realiseren voor de leraren. Dit zegt de BvL/ALS-voorzitter Reshma Mangre aan Dagblad Suriname. Alhoewel de onderhandelingen met de Onderwijsminister Marie Levens formeel nog niet zijn gestart doen geruchten de ronde dat de leraren in plaats van een loonsverhoging gecompenseerd zullen worden in dagen. Mangre geeft aan dat ze zo een model pertinent afwijst. “We hebben recht op een loonsverhoging. Als dingen niet goed gaan dan zijn we ook op de barricade”, attendeert Mangre bij voorbaat.

Zij voert aan dat de tweedaagse school niet betekent dat leraren minder werkdruk of minder kosten hebben. Integendeel, “leraren moeten extra offeren”. Zo moeten de leraren die ook ouders zijn dieper in hun portemonnee tasten om afstandsonderwijs te kunnen bieden; vanuit het ministerie is er geen regeling getroffen voor de hoge internetkosten. “Dus compenseren in plaats van een loonsverhoging kan niet.” Voorts kijkt BvL/ALS uit naar frequente gezamenlijk overleg tussen de minister en de vakbonden.

Met de gewezen Onderwijsminister Lilian Ferrier kon BvL/ALS niet door één deur, ook een tweerichtingscommunicatie was niet de stijl van deze minister. Mangre is ervan overtuigd dat minister Levens wat dit betreft een andere opstelling heeft. Enkele issues waarmee de leraren überhaupt te maken krijgen is: mutaties, miserabele werk- en woonomstandigheden in het binnenland, veiligheid, goed drinkwater, salariëring, strenge eisen voor verdere scholing, en onvoldoende investeringen in het onderwijs. Volgens Mangre zijn het aantal mutaties die gepleegd waren door het ministerie teruggedraaid door Levens.

De BvL/ALS-voorzitter vindt dat er gewerkt moet worden naar een situatie waar iedereen betaalbaar onderwijs heeft, niet alleen in binnenland. Kwaliteitsverbetering is nog steeds een aandachtspunt. Dat gaat niet automatisch, voegt Mangre daaraan toe. “Als je de kwaliteit wil verbeteren, dan moet je eerst zorgen voor een goede betaling en goede werkomstandigheden. Zo krijg je gemotiveerde leraren. De minister moet pleiten dat er meer geld komt op de begroting en dat er meer wordt geïnvesteerd in het onderwijs.” Mangre complimenteert het Onderwijsministerie dat ondanks de vele uitdagingen in 2020 het vorig schooljaar goed afgerond is en het nieuw schooljaar veilig is gestart. De bestuursverkiezingen binnen BvL/ALS zullen in 2021 vorm krijgen. Of Mangre zich verkiesbaar zal stellen, is iets waar ze de kaken op elkaar houdt.

error: Kopiëren mag niet!