Dew Sharman: ‘Regen zal situatie Cubanen Southdrain verergeren’

‘Cubanen reageren gedisciplineerd op commando’s van hun leider’

De vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman, heeft zaterdag met de Commissie Mensenrechten van het parlement de groep gestrande Cubanen te Southdrain bezocht. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Sharman daar een ‘onoverzichtelijke situatie’ te hebben aangetroffen. Sharman: ‘Er is een heen en weer geloop van honderden mensen. Politie en militairen zijn aanwezig voor de orde en veiligheid en voor het beveiligen van objecten.’ De vicevoorzitter van het parlement zegt ook dat het gaat om een georganiseerde groep Cubanen, ‘die disciplinair reageert op commando’s van de leider’. Volgens Sharman zijn de Cubanen zich bewust van de covid-pandemie, maar ze zijn ‘ervan overtuigd, dat ze niet besmet zijn’.

Sharman zegt verder dat de regen van de laatste dagen, maar ook die naar verwachting de komende dagen, de situatie waarin de Cubanen verkeren in hun provisorische tentenkampen, alleen maar zal verergeren. ‘Het kan aanleiding zijn voor infectieziekten, afname van moraal, toename van stress, spanning et cetera. Daarenboven kunnen orde- en veiligheidsissues gaan spelen en de situatie verergeren.’ De Cubanen zouden nu wel geleverde producten vanuit de overheid sneller accepteren, vooral sinds het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) aanwezig is. ‘Inmiddels is overigens hun eigen voorraad op’, aldus Sharman. De groep Cubanen en drie Dominicanen hoopten via Guyana naar de Verenigde Staten te kunnen reizen. Maar Guyana lijkt niet van plan de groep toe te laten. Daarenboven kunnen ze sowieso de oversteek via de Corantijnrivier niet maken, omdat de Canawaima-veerboot al sedert maart vanwege een mankement uit de vaart is en het grensverkeer vanwege de covid-pandemie niet is toegestaan.

De Guyanese autoriteiten hebben onlangs wel bekendgemaakt dat vanaf 12 december een veerboot gaat varen, maar dat betekent niet dat de groep Cubanen de oversteek mag maken. Nog steeds is onduidelijk wat de Surinaamse regering gaat doen. Onder de groep Cubanen zouden zich immers zo’n 160 illegalen bevinden, die feitelijk Suriname uitgezet zouden moeten worden naar Cuba, het eiland dat ze juist, vanwege met name politieke redenen, achter zich hadden gelaten.

PK

error: Kopiëren mag niet!