Dierenbescherming en Henk Abrahams Stichting willen strengere naleving regels afschieten van vuurwerk

“We kunnen onze honden niet een maand in een kamer of garage opsluiten”

De import van minder vuurwerk betekent nog niet dat huisdieren minder last zullen ervaren van de knallers die wel te horen zullen zijn. Dierenbeschermers Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting en Linda Atjak namens de Stichting Dierenbescherming Suriname delen vrijwel dezelfde mening. “Vindt je 20 containers vuurwerk weinig?”, vraagt Ashruf. “En hoe zit het met de voorraden van het vorig jaar?”, vult Atjak aan. In 2019 bleek meer vuurwerk te zijn geïmporteerd dan in 2018 en het vuurwerk werd gretig afgenomen. De afschietperiode geldt doorgaans van 27 december tot en met 2 januari. Atjak van de Dierenbescherming merkt hierover op zich te storen aan het feit dat individuen nu reeds beginnen met het afsteken van vuurwerk en de regels aan hun laars lappen.

Het probleem is volgens Ashruf dat er al vroeg aan de groothandelaren verkocht mag worden. Dat systeem ziet de voorzitter van de Henk Abrahams Stichting liever verdwijnen. “Het zou anders zijn wanneer de verkoop op 24 december zou starten. Ook zou het afschieten via wetgeving aan tijdstippen gebonden moeten worden, want niet alleen dieren, maar ook ouderen en baby’s ondervinden last van de harde knallers”, zegt Ashruf verder.

“Van elke knal kan een dier schrikken en de Dierenbescherming zal de komende dagen voorlichting geven om mensen te informeren hoe hun dieren beschermd kunnen worden”, meldt Atjak.  Zij verwijst naar Nederland, waar dit jaar de import is beperkt tot alleen siervuurwerk. “Siervuurwerk is echter ook iets waar honden van kunnen schrikken. Het probleem zijn de knallen en je hoort het geluid van de verboden knallers nu reeds steeds vaker.” De dierenbeschermer vindt dat er regels zijn waaraan mensen zich moeten houden. Hierdoor kunnen dierenbezitters rekening houden welke voorbereidingen ze moeten treffen om hun dieren in veiligheid te brengen. “Als mensen zich aan de regels houden, dan zorgt dat voor meer overzicht”, verduidelijkt Atjak. De Dierenbescherming en de Henk Abrahams Stichting vinden dat de handhaving van de regels strenger moet worden nageleefd.

RB

error: Kopiëren mag niet!