Luchtvaartovereenkomst Suriname en Guyana getekend

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme en zijn collega-minister in Guyana, Juan Edghill, hebben maandag hun handtekeningen geplaatst onder de bilaterale Open Skies luchtvaartovereenkomst (Air Service Agreement, ASA) tussen Suriname en Guyana. Dit meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident, Ronnie Brunswijk.

Volgens minister Jubithana biedt deze overeenkomst Suriname mogelijkheden voor uitbreiding van het routenetwerk. Minister Edghill spreekt van een historische overeenkomst. Te meer daar het getekend is op de Internationale Dag van de Burgerluchtvaart. 

De overeenkomst legt geen restricties met betrekking tot de frequenties, capaciteit van luchtverkeersdiensten, tussen beide landen. ‘Vooral passagiers- en cargo vluchten van en naar Suriname via Guyana zullen verder toenemen. Ook Guyana zal profijt hieruit halen’, aldus Jubithana. Guyana heeft geen rechtstreekse vluchten naar de Europese Unie. 

Tijdens bilaterale gesprekken in Paramaribo tussen president Chandrikapersad Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali, rond de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname, werd de toezegging gedaan door beide staatshoofden voor intensief en structureel vliegverkeer tussen beide landen. Het traject om te komen tot de overeenkomst moest met  voortvarendheid worden opgepakt.  

Volgens minister Jubithana was  in de jarenlange bilaterale relatie tussen beide landen nimmer sprake van een luchtvaartovereenkomst. Alles gebeurde op basis van goodwill tussen beide landen. Met deze overeenkomst heeft de luchtvaart tussen beide landen nu een rechtsvorm. ‘Het voorwerk om te komen tot dit moment is in 2019 gedaan. Het plan is verder opgepakt na bilaterale gesprekken tussen beide staatshoofden en technische deskundigen uit de luchtvaartsector van zowel Guyana en Suriname hebben dit verder gefinaliseerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking  heeft hierin ook een belangrijke rol vervult’, zegt Jubithana. 

Beide landen zijn partij van de nieuwe Caricom Multilateral Air Service Agreement (MASA). De nu gesloten luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Guyana ontleend ook rechten uit dit verdrag. Met de ondertekening van de overeenkomst is de weg nu vrij voor het Surinaamse parlement om de overeenkomst  te verheffen tot een Verdrag, waarna het in werking moet treden.

error: Kopiëren mag niet!