Surinaamse trots Staatsolie straks 40 jaar

Staatsolie Maatschappij Suriname NV, de trots van Suriname, viert haar 40-jarig jubileum in een jaar waarin olie-exploratie culmineerde in drie grote ontdekkingen voor de kust van ons land en daarmee de deuren opende van een groot offshore potentieel voor Suriname. Staatsolie is op 13 december 1980 opgericht. Vooruitlopend op die dag zal Dagblad Suriname ten behoeve van haar lezers enkele markante punten presenteren.

Begin

In het district Nickerie worden al eind jaren 20 oliesporen gevonden, maar het duurde nog veertig jaar voor er echt olie aangetroffen wordt. Suriname is dan niet in een gunstige positie om de oliesector te ontwikkelen, maar in de jaren ‘70 is de oliepotentie in Suriname wel interessant voor multinationals door de oliecrisis. In 1965 werd er bij een waterboring een opmerkelijke vinding gedaan te Calcutta, Saramacca. Op 160 meter diepte werd olie gevonden. In 1980 werd de Oliecommissie door de regering opgezet waaraan Eduard “Eddie” Jharap de leiding gaf. Jharap werd later de eerste directeur van Staatsolie. Staatsolie is opgericht op 13 december 1980, wat een grote stap was in de ontwikkeling van de Surinaamse olie-industrie. Wanneer exploratieboringen niet het verwachtte resultaat leveren, schroomde Staatsolie niet voor de uitdaging zelf de olie-industrie te ontwikkelen. Na een succesvol onderzoeks- en productie testprogramma begon de commerciële productie op 25 november 1982. In 1980 werd Staatsolie opgericht om toezicht te houden op de operaties van Gulf Oil die een overeenkomst had om petroleum operaties voor de kust van Suriname uit te voeren. In het jaar 2000 werd de strategische beslissing genomen om ook de rol van regulator te ontwikkelen, waardoor de divisie Petroleum Contracts werd opgericht. “Vanaf dat moment heeft Staatsolie de ene mijlpaal na de andere bereikt.” Na een succesvol onderzoeks- en productie testprogramma begon de commerciële productie aan land in Suriname op 25 november 1982 in het olieveld Tambaredjo in Saramacca met een output van 200 vaten per dag. Staatsolie zette vervolgens productiefaciliteiten en infrastructuur op en kocht zijn eerste olietanker, nadat hij een lening had gekregen van een consortium van lokale banken. In 1983 leverde Staatsolie voor het eerst ruwe olie aan Suralco, die daarmee energie opwekte. In 1984 werd het overeenkomst met Gulf Oil vernieuwd om voor de kust olie te zoeken. Staatsolie kocht in dat jaar ook haar tweede tanker. De productie was inmiddels 1000 barrels per dag. In 1988 werd er voor het eerst aardolie van Saramacca geëxporteerd naar Trinidad en Tobago. 

In komende edities van Dagblad Suriname wordt de geschiedenis van Staatsolie verder belicht. Naast het feit dat van het jaar Staatsolie 40 jaar zal bestaan, is 2020 ook een bijzondere jaar voor het bedrijf en zal erg invloedrijk zijn voor de komende 40 jaar van het bedrijf. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: