Duurzame oplossingen nodig voor pluimveesector

De commissie Duurzame Oplossing Veevoer vanuit het ministerie van LVV en het kabinet van de president is ingesteld om oplossingen aan te dragen voor de veeteeltsector. Nu er een tekort is aan kippenvoer en de prijzen stijgen, is de voorzitter van deze commissie, Pertab Bisumbar, mogelijkheden aan het bestuderen om de sector in goede banen te leiden. “Vanaf januari 2020 tot heden is de koers drastisch gestegen, waardoor de prijzen met 200 procent mee omhoog zijn gegaan”, zegt Bisumbar. Op dit moment werkt de commissie aan oplossingsmodellen voor de korte, midden- en lange termijn. “De regering kijkt samen met voerfabrieken en de rijstsector hoe uit de situatie te komen.” Bisumbar noemt een tekort aan grondstoffen om veevoer te maken als een factor voor de tekorten. “Vooral gebroken rijst is in veel mindere mate aangeleverd, een bestanddeel dat nodig is voor voer voor de kippen. Een andere reden is dat er de afgelopen periode meer kippen zouden zijn gehouden door kwekers, waardoor er meer voer nodig was. Voor het kippenvoer zijn bestanddelen als mais en soja nodig en die worden geïmporteerd.”

Bisumbar meldt dat bestudeerd wordt hoe mais zelf te verbouwen in Suriname. Gezien het gegeven dat er meer kuikens zijn ingezet en de aanvoer van grondstoffen terug is gelopen, geeft de voorzitter van de commissie aan dat het monitoren van de aantallen ingezette kuikens nodig is. “Het stukje monitoring ontbreekt vooralsnog, echter zal dit verder worden doorgenomen met de stakeholders.” Bisumbar zegt dat dit nodig is als waargenomen kan worden wat er op de markt gebeurt, vooral omdat niet alle kuikens vanuit Suriname, maar ook uit het buitenland worden betrokken. “Momenteel zijn we in overleg met de verwerkers en kijken wij eveneens hoe we een middenweg kunnen vinden met de boeren.” De voorzitter van de commissie verwacht komende week al wat verlichting voor de boeren. “Van de veevoerfabrieken is er bovendien een boot onderweg met grondstoffen voor veevoer en maandag praten we met de rijstverwerkers zodat er meer rijst beschikbaar wordt gesteld”, aldus Bisumbar. 

RB 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: