Cubanen creëren met hun tentjes ‘vluchtelingenkamp’ op terrein Canawaima

Regering heeft tijdelijk vluchten uit Cuba stopgezet

De situatie van de grote groep Cubanen die graag via Guyana de VS hopen te kunnen bereiken, lijkt zich wat te normaliseren nu ook vanuit de autoriteiten goederen worden aangevoerd, zoals babyvoeding, water, medicijnen en eten. Het aantal nu zou blijken te liggen rond de 400. Ook zijn de Cubanen voorzien van mond- en neuskapjes. Verder zijn vuilnistonnen en toiletten geplaatst. Maar, de Cubanen zouden de geleverde goederen en voeding niet accepteren. Het heeft er alle schijn van, dat de groep met allerlei pressiemiddelen tracht de regering onder druk te zetten. Ondertussen lijkt de situatie meer en meer de uiterlijkheden hebben van een heuse vluchtelingenkamp. 

Veel illegalen in groep Cubanen

Onder de groep zouden zich ongeveer 160 illegalen en ook drie personen met de Dominicaanse nationaliteit bevinden. De autoriteiten onderzoeken of er sprake is van mensenhandel, nu de groep goed georganiseerd vanuit Paramaribo lijkt te zijn vertrokken. De afdeling Vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname heeft woensdag te Southdrain 367 personen geteld in het tentenkamp op het terrein van Canawaima te Southdrain. De groep bestaat uit 236 mannen, 118 vrouwen en 10 kinderen met de Cubaanse nationaliteit en 1 man en 2 vrouwen met de Dominicaanse nationaliteit.

Onbevestigde berichten op social media melden, dat Cubanen zelfmoord dreigen te plegen om ook op die wijze de druk op de autoriteiten te vergroten om een oplossing te forceren, zodat de groep naar Guyana kan reizen. Beelden worden verspreid van een Cubaan die in een hoge mast is geklommen, maar onduidelijk is wat zijn intenties zijn met die actie. In ieder geval heeft hij de social media gehaald. De Cubanen realiseren zich niet, dat ze niet welkom zijn in Guyana en nu feitelijk als vluchtelingen gestrand zijn bij het bureau van Canawaima te Southdrain. Pas op 12 december zet Guyana zijn Canawaima-veerboot in.

Komst Cubanen te Southdrain goed georganiseerde actie

De groep was daar goed georganiseerd in bussen vanuit Paramaribo naar toe gereisd, kennelijk in de naïeve veronderstelling dat ze met een veerboot de oversteek naar Guyana konden maken. Maar, de veerboot vaart vanwege een defect al sinds maart niet en daarenboven, door de covid-pandemie zijn de grenzen nog steeds gesloten. Dat hadden de Cubanen moeten weten, of wellicht wisten ze het, maar waren ze uit om een bepaalde humanitaire situatie te creëren om hun overtocht mogelijk te maken.

Na aankomst in Southdrain werd meteen duidelijk dat het om een goed gecoördineerde actie gaat, immers binnen een mum van tijd werden nieuwe tentjes her en der langs de toegangsweg naar het Canawaima-kantoor opgezet en werd gekookt en ging men zich als vluchtelingen ‘settelen’.  

Communisten/marxisten

Onder de groep zouden zich overigens personen bevinden die rond de verkiezingen van 25 mei onder de vlag van een politieke organisatie naar het district Coronie waren gereisd om daar hun stem uit te brengen. Ook schijnen zich in de groep personen met een politiek communistisch/marxistische signatuur te bevinden.

De regering heeft overigens met ingang van afgelopen woensdag alle inkomende vluchten uit Cuba en Haïti stopgezet vanwege een dringende evaluatie van passagiers uit deze landen. Mogelijk is er sprake van een vorm van georganiseerde mensenhandel. De maatregel geldt voor de rest van de maand, zo zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid donderdag tijdens een persconferentie van de regering.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: