Volksgezondheid start trainingen voor toediening vaccin Covid-19

‘Artsen gevraagd om te inventariseren’

‘Het ministerie van Volksgezondheid is bezig een traject uit te zetten voor een campagne, waarin ook is opgenomen een training aan onze human resources en daarin ook zeker een traject inzake bij- en nascholing van de mensen die het vaccin moeten gaan toedienen’, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met Dagblad Suriname. Hij wijst ook op het aspect van de opslag en koeling van het vaccin. ‘Het traject moet eind december gereed zijn, waarna het duidelijk moet zijn welke richting we opgaan.’ 

‘Huisartsen kunnen alvast inventariseren’

Onduidelijk worden huisartsen in Suriname indien zij in contact staan met het ministerie van Volksgezondheid, ook voorbereid. De sectie Algemeen Artsen van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) verwijst Dagblad Suriname naar het Outbreak Managementteam van de overheid wanneer zij ernaar gevraagd wordt. Wat later laat de VMS Dagblad Suriname weten, dat zij inmiddels een e-mail van het ministerie van Volksgezondheid heeft ontvangen waarin wordt medegedeeld, dat zij alvast ‘kunnen inventariseren’.

Artsen in Nederland voorzien problemen

In Nederland is daarentegen al enige tijd koortsachtig overleg tussen de regering en artsen over het moment waarop gestart kan gaan worden met vaccineren. Zo betwijfelt daar de Landelijke Huisartsen Vereniging of het Pfizer-vaccin geschikt is voor gebruik in huisartsenpraktijken. Dat vaccin is beperkt houdbaar en moet ingevroren blijven (temperaturen van -70 à -80 °C) en wordt in grote hoeveelheden verpakt. Volgens de organisatie leveren die kenmerken logistieke problemen op.

Het Pfizer-vaccin is het eerste dat voor de Nederlandse markt beschikbaar komt. In het gunstigste scenario keurt het Europees Medicijnagentschap (EMA) dit vaccin op 29 december goed. In dat geval kunnen de eerste Nederlanders op 4 januari gevaccineerd worden.

Het kabinet verwacht dat Pfizer in de loop van december al ongeveer een miljoen doses van het vaccin kan leveren. Daarmee kunnen zo’n 450.000 mensen in Nederland worden gevaccineerd, omdat er twee inentingen per persoon nodig zijn. Nederland krijgt de beschikking over maximaal 11,7 miljoen vaccins van Pfizer.

Er zijn echter bedrijven die werken aan een vaccin die stellen, dat zij een vaccin hebben, dat niet bewaard hoeft te worden onder zeer lage temperaturen. Volgens het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna Therapeutics kan zijn kandidaat-vaccin mensen tegen covid-19 beschermen en gedurende dertig dagen in een normale koelkast worden bewaard.

Nog onbekend is welk vaccin, en wanneer, Suriname gaat ontvangen. Minister Ramadhin heeft tegenover Dagblad Suriname nog niet gereageerd op die vragen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: