“We zijn achteruit gegaan”

“Sta op voor je rechten.” Dat is de boodschap van Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi, voor mensen met een beperking. Vandaag is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking (International Day of Persons with Disabilities), een dag uitgeroepen door de Verenigde Naties. ‘Wereld Gehandicaptendag’ is de benaming voor deze dag in Nederland. Wan Okasi wil de sociaal-maatschappelijke en economische positie van mensen met een beperking verbeteren.

Ministerie van Openbare Werken

Ruim een maand terug heeft de organisatie een gesprek gevoerd met de minister van Openbare Werken (OW). “De minister is begonnen bij zijn eigen ministerie door verbeteringen aan te brengen voor mensen met een beperking om alvast een aparte parkeerplaats aan te brengen.” Het gebouw zal ook zodanig worden ingericht dat mensen met een beperking toegang hebben tot het ministerie. Om de drie maanden zal de minister van OW-gesprekken voeren met de doelgroep. Koendjbiharie klinkt heel lovend over de opstelling van de minister van OW.

Faciliteiten
Suriname kent een tekort en een achterstand aan faciliteiten voor mensen met een beperking. “Een zorgverzekering, waarbij hulpmiddelen nodig zijn, ontbreekt. Mensen die een beperking oplopen, moeten bedelen om een rolstoel of een blindenstok”, verduidelijkt de voorzitter van Stichting Wan Okasi. “Deze simpele zaken zijn geen onderdeel van de verzekering.” De prijs van een blindenstok is niet goedkoop, de goedkoopste kost al rond de Euro 80 en de andere soorten lopen op in enkele duizenden Euro’s, de duurste is Euro 4000. “Die zijn dan wel geavanceerd met computertechnologie, die je met je smartphone kan koppelen en je route kan uitstippelen”, verduidelijkt Koendjbiharie. Die apparatuur is nu niet  beschikbaar in Suriname. Wat ook ontbreekt, is een pieper die aangeeft als een glas vol is. Hetzelfde geldt voor een apparaat dat om de nek kan worden gehangen en dat begint te piepen als de drager met objecten in contact komt. “De meest simpele zaken hebben we hier niet”, zegt Koendjbiharie.

In India is er de afgelopen jaren technologie ontwikkeld om visueel beperkten te helpen bij het vinden van de juiste bus en het zelfstandig laten instappen. Koendjbiharie merkt daarom dan ook op dat zaken, zoals het beschikbaar stellen van computers voor blinden en slechtzienden, zou helpen om hun wereld te vergroten. “De mensen kunnen dan opleidingen en trainingen volgen.” Wel heeft de organisatie reeds contact met een bedrijf, dat computertrainingen verzorgt. “Want als je geen computervaardigheden hebt kunnen leren, dan kom je niet aan de bak.” Een ondernemer zegt desgevraagd eerder vacatures uitgezet te hebben voor mensen met een beperking, maar heeft daar nooit respons op gekregen. Koendjbiharie zegt ook voor mensen binnen zijn netwerk deze vraag uitgezet te hebben. “Maar tot op de dag van vandaag heb ik nooit iemand kunnen vinden, omdat de kansen om je te ontwikkelen beperkt zijn”, merkt hij op.

Eigen gebouw
Op zo een dag voor mensen met een beperking droomt de voorzitter van Stichting Wan Okasi van een eigen terrein en gebouw. Dit biedt meer mogelijkheden om activiteiten te organiseren. Momenteel houdt de stichting kantoor in een ruimte van het Academisch Ziekenhuis.

Financieel

Koendjbiharie vertelt dat het harde tijden zijn voor de doelgroep die naar zijn zeggen is benadeeld. “We kregen een uitkering van SRD 325 op basis van 7.52. Het bedrag is ondertussen verhoogd naar SRD 500, maar de koers is daarna gesteld op 14.25. We hebben dus wel een verhoging gehad, maar we zijn niet op hetzelfde niveau gebleven, we zijn juist achteruit gegaan”, concludeert de voorzitter van Stichting Wan Okasi.

RB

error: Kopiëren mag niet!