Dagen waarop kinderen niet op school hoeven te zijn

(Deel 1)

“Thuis zitten doe ik niet. Naast studeren probeer ik in mijn vrije tijd te werken en meer te helpen in huis”, zegt Leroy die in de 4de klas van het mulo zit in een gesprek. De twee tot drie dagen waarbij kinderen niet naar school hoeven, is volgens enkele burgers avontuurlijk. De meeste kinderen zitten thuis, terwijl anderen met mama of papa op het werk zijn. Maar geen van deze tellen voor Leroy. Hij gaf aan dat hij kleine klusjes in de buurt doet om het werk voor zijn alleenstaande moeder te verlichten. “Alles is duur en ik zie hoe mijn moeder hard moet werken om uit te komen om voor mij en mijn twee broertjes en zusje te zorgen. Ik werk heel goed op school en stop mijn volle aandacht erin om iets goeds te worden in de maatschappij. Ik doe naast mijn lessen en oefeningen niets thuis, dus dacht ik toch een werk te zoeken. Mijn oma doet de oppas als mijn twee broertjes niet naar school moeten, dus ik heb genoeg ruimte.” Leroy gaf verder aan dat hij niet nu pas klusjes doet, waaronder erven schoonmaken en boodschappen doen, maar dat hij dit al geruime tijd doet, nog voor de school begon. Hij benadrukt dat die momenten avontuurlijk voor hem zijn. “Ik ben in de gelegenheid zo te leren en wordt er ook wijs van.”

Een andere burger gaf aan dat zij het toch iets moeilijker heeft. Zij werkt in een kledingzaak en heeft een peuter van 4 jaar. Zij gaf aan dat zij niet in staat is om te betalen voor de oppas en dat de inkomsten van haar en haar man nauwelijks de kosten in huis kunnen dekken. Na goede afstemming met haar werkgever mag zij haar dochtertje meenemen naar het werk. Van negen uur tot vijf uur zit haar dochtertje met haar. De werkgever heeft zelf ook een kind, dus die twee zijn vaak samen bezig. De burger gaf verder aan dat haar dochter niet altijd met haar is op het werk. “Grotendeels is mijn meisje met mijn moeder thuis. Maar hoe zij ook afwisselend werkt, dan is mijn dochter soms ook met mij. Het is heel forcerend, maar ik blijf doorbijten. Ik ben aan de ene kant blij dat er ook zulke werkgevers zijn die gewillig zijn en ook met hun werknemers meeleven”, aldus de burger.

Hanna geeft aan dat zij alles onder de knieën heeft. Zij woont in met haar moeder en zoon en ze redden het samen. Hanna is momenteel zwanger en werkt van huis uit. De dagen waarop haar negenjarige zoon niet naar school gaat, zitten zij in de meeste gevallen te oefenen. “Werk van huis uit combineren met werk thuis valt mee. Je raakt minder vermoeid.  Ik hoop alleen dat het toch iets gemakkelijker wordt voor velen wat het financieel gedeelte betreft. Zodat de mensen die harder moeten ‘strugglen’ het iets beter kunnen hebben.”  

TM

error: Kopiëren mag niet!