Javaans gerecht: Familie Berkat

Een bekend Javaans gerecht is Berkat. Eigenaar van restaurant Shaqien vertelt het volgende over deze familie-berkat. Berkat is een heerlijk Javaans gerecht dat wordt uitgedeeld bij het welbekende “genduren’. Dit is een feest dat wordt gehouden door Javanen bij speciale aangelegenheden zoals besnijdenis, trouwfeest. In Suriname wordt de berkat gewikkeld in bananenblad of warimbo blad. Het bestaat uit: witte rijst, gele rijst, bamie, goedangan, seroendeng, gele kip in kokos, aardappel sambel en pejeh met nog wat kleine dingen erbij. De Familie Berkat van Shaqien is bescheiden vanwege decoratie met sate’s, apem en krupuk. Het wordt opgediend in een grote dienblad, afhankelijk van hoeveel families er zijn. De eigenaar met echtgenote en een team staan achter de bereiding van deze Familie-berkat. De benaming van het gerecht zegt al familie Berkat dus er kunnen, meerdere gezinnen en families van genieten. Shaqien werkt daarom afstemming vooraf met de bezoekers, zodat het team weet voor hoeveel personen, families zij te werk moeten gaan en zaken moeten voorbereiden.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: