Suriname voert weer Artikel 8 overleg met Europese Unie

Minister Ramdin ziet graag dat Europese Investeringsbank Suriname te hulp schiet

Suriname en de Europese Unie (EU) hebben weer hun Artikel 8 overleg gevoerd. Van gedachten is gewisseld over zaken als economie, politiek, beleid en bestuur. Duidelijk moet worden welke technische en financiële steun gegeven kan worden vanuit de EU. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname, dat de band met de EU noodzakelijk is en dat deze verder versterkt moet worden.

Suriname zal formuleren wat de prioriteiten zijn binnen de samenwerking. Ramdin gaf aan, dat de EU zal aangeven op welke wijze ze de financiële steun zal geven. Prioriteiten voor Suriname zijn onder andere de aanpak van het Covid-19, jeugdbeleid, onderwijs, gezondheidszorg, milieu en veiligheid. De bewindsman gaf aan, dat Suriname veel profijt zal hebben van een goede relatie met de EU. Hij noemde onder meer technische bijstand voor de economische ontwikkeling om bijvoorbeeld de export te promoten. 

Ramdin: ‘Voor alle sectoren eigenlijk zal ons land daar profijt van hebben. De EU ziet graag dat ons land zich onder meer houdt aan bepaalde principes, zoals goed bestuur, bescherming van mensenrechten en de aanpak van corruptie. Suriname heeft gevraagd dat de Europese Investeringsbank ons land te hulp schiet, omdat in de toekomst grote projecten zullen worden uitgevoerd met het oog op de olie en gasvondsten voor onze kust.’

Minister Ramdin is tevreden, dat er van gedachten is gewisseld met de EU in de persoon van haar ambassadeur Fernando Ponz-Canto.

Fernando Ponz-Canto gaf aan, dat alle sectoren in de relatie met Suriname besproken zijn. Belangrijk is, dat er vooruitgang is geboekt op diverse vlakken voor ons land. 

Het was het eerste overleg van de EU met de regering Santokhi/Brunswijk. De ambassadeur vond het onderhoud zeer nuttig voor beide partijen, omdat het volgens hem een moment was om de relatie te verstevigen.

error: Kopiëren mag niet!