Newmont begint met transport ammoniumnitraat vanuit loods Flora naar Merian

De Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont start komende week met het transport van haar voorraad ammoniumnitraat vanuit een loods aan de Uraniumstraat te Flora, Paramaribo, naar haar Merian-goudmijn. Dat heeft het bedrijf de groep verontruste bewoners uit de buurt laten weten. Het transport naar de mijn moet eind dit jaar zijn afgerond, aldus het bedrijf.

Buurtbewoners te Flora hadden donderdag 20 augustus in een open brief aan president Chandrikapersad Santokhi gevraagd er zorg voor te dragen dat de ongeveer 2.500 ton ammoniumnitraat van Newmont, opgeslagen in een slecht beveiligde loods in hun buurt, wordt verwijderd uit Paramaribo.  De bezorgde bewoners zeiden ook te verwachten dat De Nationale Assemblee hun veiligheid garandeert, door erop toe te zien dat de Surinaamse wetgeving op dit gebied adequaat is en nageleefd wordt, nu en zeker ook in de toekomst.

‘We verwachten niet anders dan dat met name voor de toekomst de Surinaamse regering haar uitvoering en monitoring verscherpt op de import en het vergunningen-, milieu- en veiligheidsbeleid ten aanzien van voor haar bevolking gevaarlijke en explosieve stoffen. Het is ons namelijk in het geheel niet duidelijk waarom de import van zo’n grote hoeveelheid ammoniumnitraat werd toegestaan. Voor de vele burgers, die wonen en werken in een straal van minimaal 10 kilometer gevarenzone van deze opslagplaats, is het in ieder geval duidelijk dat de opslag van ammoniumnitraat een wezenlijke bedreiging vormt voor mensenlevens en grote materiële schade kan aanbrengen aan het omliggende woon- en werkgebied’, zei woordvoerder van de bewoner, Frans Eersteling, destijds.

De onrust onder de bewoners volgde op een verwoestende explosie op 4 augustus in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De explosie veroorzaakte een ramp die minstens 190 doden en ruim 6.500 gewonden eiste en grootschalige schade door de hele stad aanrichtte. De explosie wordt beschouwd als de grootste niet-nucleaire explosie van de 21ste eeuw en werd veroorzaakt door de ontploffing van ongeveer 2.750 ton opgeslagen ammoniumnitraat.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: