Minister Ramadhin over quarantaine reizigers: ‘Wij houden rekening met een windowperiode tussen test en aankomst’

Het Surinaams overheidsbeleid rond reizigers uit Nederland, die naar Suriname vliegen, is voor velen in de samenleving onbegrijpelijk. Na aankomst moeten de reizigers een negatieve covid-19 test, afgenomen binnen 72 uur voor vertrek, overleggen en daar bovenop ook nog eens 10 dagen in quarantaine gaan op een opgegeven adres of in een door Shata (Suriname Hospitality and Tourism Association) opgegeven hotel. Daartoe dient de reiziger dan wel na aankomst een reserveringsbewijs te overleggen aan de autoriteiten en de hoge kosten voor een hotel en bewaking bij thuisquarantaine zelf op te hoesten. Gebleken is echter dat diverse reizigers na aankomst niet naar hun hotel gaan, maar naar een thuisquarantaine adres.

In vele andere landen geldt slechts dat een binnenkomende reiziger een negatieve covid-19 test hoeft te overleggen, er is verder geen sprake van welke vorm van quarantaine dan ook. Suriname is wat dit betreft zeldzaam uniek in de wereld. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt daarentegen in een reactie tegenover Dagblad Suriname dat de 10 dagen quarantaine, ondanks een covid-19 negatieve test, toch moet worden ondergaan door reizigers. ‘Rekening wordt gehouden met een windowperiode tussen de test en aankomst. In die periode kunnen er mogelijkheden tot besmetting zijn. Wij gaan dan ook helaas niet mee met de mening van mensen die er anders over denken. Wij hebben deze kwestie van alle kanten bekeken en besloten om de quarantaineperiode te handhaven.’


Shata: ‘Hotelreserveringen niet versturen zolang niet is betaald’

Shata blijkt overigens haar zogenoemde ‘accommodatiehouders’ te hebben geadviseerd ‘de hotelreserveringen niet te versturen naar uw gasten, zolang er niet betaald is’. ‘Dit om te voorkomen dat mensen met een neppe reservering het land binnentreden en daarna in thuisquarantaine verblijven en zich niet houden aan de regels. Om de veiligheid van u en de samenleving te waarborgen vragen wij u mee te werken aan deze regels.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: