MAS behoud ISO 9001-2015 certificaat

Van 16 tot en met 18 november mocht de MAS haar kwaliteitsmanagementsysteem wederom aan een “final” audit onderwerpen. Evenals de afgelopen elf jaren heeft de MAS de audit zonder enige bezwarende bevindingen mogen afronden.

Omdat de MAS een klantgerichte organisatie is, streeft zij steeds ernaar de klant naar tevredenheid van dienst te zijn. “Onze organisatie speelt zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol wat betreft het garanderen van een veilige en efficiënte scheepvaart”.

In dit kader heeft de MAS besloten haar bedrijfsprocessen in december 2008 voor het eerst aan een audit te onderwerpen volgens de ISO 9001:2000 norm. De norm is daarna aangepast naar ISO 9001:2008 en vanaf 2017 volgens de ISO 2001:2015 norm.

“Onze focus is niet alleen gericht op het behouden van het certificaat, maar meer nog op het onderhouden van ons kwaliteitsmanagementsysteem dat in alle processen is geintegreerd. Dit, op een zodanige manier dat er daadwerkelijk sprake is van klanttevredenheid. Voorts kan gezegd worden dat wij binnen de MAS, ISO als een gezamenlijk team “effort” ervaren waarbij iedereen op een deskundige manier zorgdraagt voor het uitvoeren en monitoren van de processen en procedures”, aldus de Marketing & Communication afdeling van de MAS.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: