De burger vindt: ‘Bonus van SRD 300 is te weinig, maar liever iets dan niets; alle beetjes helpen’

‘Het bedrag is belachelijk laag. Zijn ze de kluts kwijt in de top?’

 De door de regering in november en december uit te betalen bonus van SRD 300 is mogelijk, omdat de regering de rente bij een van de grootste schuldeisers, Oppenheimer, niet betaalt. De bonus zou iedereen moeten gaan ontvangen. Maar, wat vindt de burger van deze handelwijze van de regering en wat vindt die van de hoogte van het bedrag? Is het te weinig of moet je een gegeven paard niet in de bek kijken? Deze vragen stelde het Dagblad Suriname op haar Facebook-pagina en binnen korte tijd stroomden vele reacties binnen. 

Het merendeel van de burgers blijkt de bonus te laag te vinden, maar zegt meteen er achteraan, beter iets dan niets. Uit een poll op de website van Dagblad Suriname blijkt ook, dat maar liefst 71 procent van het aantal uitgebrachte stemmen (768) de handelwijze van de regering afkeurt. 29 Procent (308 stemmen) lijkt zich te kunnen vinden in de bonus. Enkele willekeurig gekozen reacties kunt u hieronder lezen. 

Shirley: ‘Bedrijven die grote winsten gemaakt hebben, geven bonus en geen regering. Dit is zand in de ogen van het volk strooien. Die SRD 300 is nog niet eens genoeg om de verhogingen van EBS en SWM te betalen. Over benzine en internet zeg ik niets, want dat is luxe. Die president zit daar om zichzelf, familie en vrienden te regelen, niet het land. De koers die blijft maar stijgen, evenals de prijzen in de winkels. Pakketten die worden verdeeld of verkocht aan partijgenoten van VHP, Abop, PL. Ai sitting mooi.’

Rasheena: ‘Liever iets dan niets. Het helpt een beetje. Maar, het zou wel beter zijn als niet alleen de ambtenaren zo’n bonus zouden ontvangen. Er wordt gesproken over ‘incentives’ voor de particuliere sector. Ik vind dat wel vaag!’

‘Bonus nog niet ontvangen, maar prijzen in winkels zijn al verhoogd’

Geeta: ‘Wij hebben die SRD 300 nog niet eens ontvangen, maar de prijzen in de winkels zijn nu al verhoogd. Straks wanneer we krijgen, worden de prijzen hoger. Er is totaal geen controle op de levensmiddelen in de winkels. Bij de ene winkel kost 1 kilo aardappelen SRD 4, terwijl bij anderen de prijzen tussen de SRD 8 en 10 liggen.’

Adjietkoemar: ‘Als je uitstel van rente krijgt wil niet zeggen dat je Sinterklaas gaat spelen met uitstrooien van geld, want die dezelfde rente waarvan je uitstel hebt gekregen, moet je later toch weer gaan betalen. Het blijft een schuld die betaald moet worden. Dit is gewoon een kat- en muisspelletje van deze regering.’

Wasantie vindt het ‘alleen maar onzin’. ‘Elke regering heeft steeds naar haar eigen zak gekeken en dat doet deze regering ook. Jammer dat de heer Chan zoveel goede beloften heeft gemaakt en ze niet naleeft. Maar goed, dat stukje leg ik in de handen van de Almachtige.’

‘We moeten nemen wat we krijgen en niet ondankbaar zijn’

‘Het woordje bonus past niet in dit geval. De burgers hadden meer dan SRD 500 verwacht. Dan kon je misschien van bonus spreken.

We moeten nemen wat we krijgen en niet ondankbaar zijn. De klagers zijn niet verplicht om het te accepteren. Doneer het aan een arm gezin.

Bouta gaf ons maar SRD 100 aan koopkrachtversterking. Toen deed niemand zijn mond open. Chan doet zijn best om het land nog te redden. Maar, men wil na 3-4 maanden al wonderen zien gebeuren. Wat een ondankbaar volk’, zo schrijft Ansje.

Faried S.: ‘Met een woord rotzooi. In plaats dat de regering bezuinigt en de staatskas sterk maakt. Dan ga je populistisch doen en met geld smijten. Niet nodig, vind ik. Steun de mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.’

Nalini: ‘Liever laat de regering de koers zakken, prijzen in de winkels en de benzineprijzen. Dan heeft het hele volk er wat aan. Dat is meer waard dan die SRD 300 bonus. Dan hoeft niemand te zeggen dat het partijdig is of alleen ambtenaren. Eenieder gaat dankbaar hiervoor zijn, zelfs de rijken.’

‘Het bedrag is belachelijk laag. Zijn ze de kluts kwijt in de top?’

Dinesh: ‘Het bedrag is belachelijk laag! Weet de regering wel wat ze met bonus bedoelen? Laat ze nagaan bij de semi-parastatale en parastatale bedrijven. Zijn ze de kluts kwijt in de top?’

‘Liever iets dan niets’, vindt Ricky. ‘Maar, eerlijk is eerlijk, het is te weinig. Alle beetjes helpen.’

Shemien: ‘Gezien de huidige situatie in het land is SRD 300 niet genoeg. Ze zeggen alle kleine beetjes helpen, maar we moeten dieper in onze zak voor alleen stroom water en internet, meer dan die SRD 300 aan verhoging. Benzine is ook duur. Prijzen in de winkels. Dus op een gegeven moment merk je niets van een extraatje. Ons salaris is alleen voor stroom, water, internet en kijk nog wat overblijft. Is triest. Heb alle begrip dat er geen geld is, maar het volk wordt de dupe.’

‘Die 300 kan een gat dichten, maar laten we werken aan duurzame oplossingen’

Volgens Chiamanda heeft een deel van de bevolking niets aan een tegemoetkoming van SRD 300, als het leven duur blijft. ‘Er moet gewerkt worden aan betaalbare levensmiddelen/betaalbare basisbehoeften van de mens. Zolang dat niet in orde is, heeft geen enkele verhoging of ‘bonus’ een nut. Die 300 kan een gat dichten, maar laten we werken aan duurzame (long term) oplossingen. Ik kan niet hebben gestudeerd, daarna werken om als een armoedzaaier in mijn eigen land te leven. Weet je hoeveel gezinnen zich niet behoorlijk kunnen voeden. Leerlingen gaan met een lege maag naar school. Wanneer kunnen adolescenten uit hun ouders huis verhuizen? Wanneer bouwen ze op? Regering, er is werk aan de winkel. Kom je beloften na.’

John: ‘Ik ben van oordeel dat de regering vanwege het feit dat het om zo’n gering bedrag gaat (omgerekend US$ 15), het geld zonder enige bekendmaking vooraf, gewoon op de bankrekening van de werkende klasse moest hebben gestort. Daarna kon men bekendgemaakt hebben dat de regering de arbeiders een heel kleine tegemoetkoming heeft gedaan. Vooraf van de daken het grote woord ‘bonus’ in de mond nemen, wekt heuse verwachtingen. Verwachtingen die helaas door het bekendmaken van het luttele bedrag direct de grond ingeboord zijn.’

Santucha: ‘Die SRD 300 is belachelijk laag. Ze zeggen we moeten tevreden zijn. Liever iets dan niets enzovoorts. Ik heb dan liever niets.

Ik heb liever geen hoge winkelprijzen, geen hoge Telesur-, EBS- en SWM-prijzen. Betaalbare benzine en voeding, enzovoorts, enzovoorts.’

Mala: ‘Laat deze regering het volk niet voor de gek houden. Wij willen geen SRD 300. Wat het volk wil zijn betaalbare levensmiddelen, een stabiele koers. De prijzen in de supermarkt rijzen de pan uit. Waar zijn alle beloften gebleven? Wordt eerst gewerkt aan hun eigen zak, dan komt de rest? Deze friends & family regering is erger dan de vorige regering.’ 

error: Kopiëren mag niet!