BOG reageert niet op herhaalde klacht over onhygiënisch bereide maaltijden

‘In hoeverre neemt het BOG voedselveiligheid serieus?’


Je neemt als burger via e-mail contact op met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) om een klacht door te geven over de onhygiënische wijze waarop maaltijden en dergelijke in een woning worden voorbereid voor de verkoop in een standje op de zondagsmarkt te Paramaribo-Noord en er wordt niet gereageerd. Je stuurt een paar herinneringen naar het BOG, maar nog steeds geen enkele reactie. Toen was voor een inwoner van Meerzorg, die directe actie had verwacht van het BOG, de maat vol, zich afvragend in hoeverre het BOG voedselveiligheid serieus neemt – en nam contact op met Dagblad Suriname om zijn verhaal te doen.

‘Ik heb half oktober een e-mail gestuurd om te melden, dat er iemand eten verkoopt op de zondagsmarkt wat niet op een verantwoorde manier bereid is. Een niet professionele keuken en dan zò smerig, dat er kakkerlakken rondlopen. Het eten komt uit een naar rottende vis stinkende vriezer. Doe er maar veel peper in, dan proeven ze het niet. Ik kreeg geen reactie van het BOG. Vorige week weer een e-mail er nog eens achteraan gestuurd. Niks gehoord natuurlijk, want waarom zou de regering luisteren naar de bevolking?’, vraagt de klager zich af.


Volgens de burger wordt het eten ‘een tot twee dagen van tevoren bereid in een woning aan de Bindadinweg te Meerzorg, waar eigenlijk geen keuken is’. ‘De plaats waar gekookt wordt is ook de badkamer. Zodra de vriezer, die buiten in weer en wind staat, open gaat, ruiken wij direct de penetrante geur van rottende vis en vlees. Er wordt dan de hele nacht door gekookt, ook de zaterdagnacht. Er zijn kakkerlakken van zo’n 5 tot 8 centimeter groot.’


Inmiddels blijken de bewoners van de woning waar de maaltijden werden bereid hals over kop te zijn vertrokken vanwege een huurschuld. Dat laat echter onverlet, dat het BOG op de e-mails met klacht van de burger had moeten reageren. Het is onvoorstelbaar, dat een instantie als het BOG kennelijk niet in staat is om dagelijks binnengekomen e-mails te openen en te lezen. Dat geldt overigens niet alleen voor de e-mails van de burger. Het gebeurt vaker, dat mensen die het BOG met een e-mail benaderen over een issue geen reactie ontvangen.


Waarnemend-directeur van het BOG, Radjesh Ori, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname niet op de hoogte te zijn van de klacht en de verzonden e-mails, maar zegt toe een en ander te zullen natrekken. Bij het ter perse gaan van Dagblad Suriname was nog geen nadere reactie ontvangen van de heer Ori.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: