Surinaamse veiligheidsorganisaties worden versterkt

De Surinaamse veiligheidsorganisaties zijn in de afgelopen jaren ernstig verzwakt en moeten versterkt worden. Het traject tot versterking van deze organisaties is volgens president Chandrikapersad Santokhi ingezet. Hij sprak maandag tijdens de behandeling van de begroting 2020 in de Assemblee over het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger (NL), het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en de Douane.

Als voorbeeld haalde president Santokhi aan, dat bij de nieuwe lichting van het KPS, 70% van de geselecteerden niet overeenkomstig de geldende regels is geselecteerd. Deze selecties en de hieruit voortvloeiende beëdigingen zijn aangehouden. Hier zal dan ook een nieuwe selectie moeten plaatsvinden. Hij gaf aan dat de eerste stappen tot het versterken van de leiding van de genoemde organisaties nu worden genomen. Tevens zullen de organisaties worden doorgelicht.

‘We zullen daar kundige, integere mensen plaatsen die intensief nationaal en internationaal zullen worden getraind. De veiligheidsorganisaties zijn er namelijk om de samenleving te dienen en te beschermen. Dat moet het uitgangspunt zijn. En daarop zullen de organisaties dan ook worden versterkt’, aldus de president.

Verder is de capaciteit van de zittende en de staande magistratuur versterkt. Het Openbaar Ministerie (OM) is met 13 substituut-officieren versterkt. De versterking van de capaciteit van het OM is, aldus Santokhi, noodzakelijk zodat het oppakken van nieuwe zaken en de monitoring en afhandeling van lopende zaken beter en sneller kan geschieden. Zo kunnen de onderzoeken in de criminele en corruptieve sfeer beter uitgevoerd worden.

De president zei verder, dat daarnaast de rechterlijke macht op korte termijn zal worden versterkt. Er komen binnenkort zes nieuwe rechters erbij en de president van het Hof van Justitie zal op korte termijn worden benoemd. Er zal aan capaciteitsuitbreiding plaatsvinden bij de rechterlijke macht, waardoor de samenleving gegarandeerd is van een goede, efficiënte en snelle rechtspraak, zowel civielrechtelijk als strafrechtelijk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: