Gerard Lau plaatst vraagtekens bij keuze 777 voor SLM

“Tot nu toe heb ik mijn mond gehouden, breek me de bek niet open”

Ex-directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Gerard Lau, heeft vraagtekens geplaatst bij het besluit van de SLM om van een Airbus A340 over te gaan naar een Boeing 777. “Ik heb tot nu toe mijn mond gehouden, maar het zijn dit soort besluiten die de SLM schaden”. Volgens Lau heeft de politiek veel invloed over de SLM. Niet altijd wordt de juiste richting gekozen. “Soms ga je juist de verkeerde kant. Hoe is het 777-besluit genomen. We hebben rond maart 2019 studies gedaan en analyses gemaakt over de vervanging van de Airbus A340. We hebben gekeken naar meerdere toestellen en gesproken met deskundigen internationaal. De Technische Dienst van de SLM heeft een keuze gemaakt voor de Airbus A330. Onze crew was al op Airbus en zodoende kon je gemakkelijk overschakelen op de A330. Maar er werd gezegd dat de SLM voor de Boeing 777 gaat.”

Lau noemde geen specifieke namen op van wie het besluit kwam. Hij stelde echter wel dat door dit besluit de staat miljoenen aan subsidie moet betalen. “De combinatie waarvoor er werd gekozen, slaat nergens op. Op z’n Hollands zou men zeggen, breek me de bek niet”, stelde de voormalige directeur in het programma To the Point op Apintie. Lau plaatste ook meerdere vraagtekens bij de invloed van de politiek bij de SLM. Hij stelde subsidie bij de concurrenten en landingsrechten ook aan de kaak. Lau’s contract werd vorig jaar niet verlengd. Eind augustus werd hij vervangen door Radjesh Radjkoemar. Hij is momenteel op non actief. De schuld bij de SLM bedraagt momenteel ongeveer USS 100 miljoen. De Boeing 777 die uiteindelijk werd gehaald als vervanging, staat sinds vorig jaar aan de grond en heeft geen enkele commerciële vlucht uitgevoerd. De SLM betaalt wel leasekosten voor het toestel. Wat de kosten exact zijn, is niet bekend.

error: Kopiëren mag niet!