Kippenvoer onbetaalbaar en ‘schaars’

Ook de pluimveesector is geraakt door de effecten van de economische malaise. Met name de kleine kippenkwekers zitten met de handen in het haar. Een zak kippenvoer kostte nog geen 2 weken terug SRD 317 en nu is dat verhoogd naar SRD 340. In gesprek met Dagblad Suriname spreekt de pluimveehouder Glenn Swamipersad van een ondraaglijke situatie, waar LVV-minister Prahlad Sewdien onmiddellijk zou moeten ingrijpen. Het gaat namelijk niet alleen om de hoge voerprijs; het lijkt erop alsof voer alleen verkocht wordt aan de grote kwekers.

“De prijs van voer gaat met de dag omhoog. Wat ik heel erg vind, is dat de kleine pluimveehouders niet in aanmerking kunnen komen voor voer, maar de grote pluimveehouders wel. Dit is al maanden gaande”, legt Swamipersad uit. Hij voert aan dat ook al lukt het op de een of andere manier om voer te vinden, dan is het volgende obstakel het verkopen van kip. “Er is geen koopkracht. De kleine pluimveehouders gaan over de kop. Als je 1 kg kip voor SRD 20 verkoopt, begin je verlies te lijden.” De grote kwekers lopen niet tegen dit afzetprobleem aan.

Door de ontstane situatie is er desalniettemin geen schaarste aan kip in de supermarkten. Er is juist een overschot, voegt Swamipersad daaraan toe. Voer is overigens niet vervangbaar. “Het moment dat je een ander product geeft, gaan de kippen meteen achteruit.” Wat ook aandacht behoeft, is het keuren van voer. Doordat er geen daarvoor bestemd laboratorium aanwezig is, hebben de kwekers niet veel keus dan te gebruiken wat voorgeschoteld wordt. Doorgaans duurt het 5 tot 5,5 weken voordat de kippen een goed gewicht hebben bereikt en verkocht kunnen worden. “Nu duurt het tussen de 7 en 9 weken. Ligt dit aan de kuiken of het voer?”

Lokaal zijn er 3 grote voerfabrieken, te weten Vitalo, Vesu, en L&B. Bij voer zijn  er bepaalde grondstoffen die geïmporteerd moeten worden, wat dus betekent dat de valutacomponent de voerprijs beïnvloedt. Elke veehouder kijkt uit naar een betaalbare prijs en de beschikbaarheid van voer. Dat de één wel krijgt en de ander niet, roept veel irritatie op bij de veehouders. Swamipersad wijst erop dat de pluimveebedrijven achteruitgaan en dat de interventie van de regering thans cruciaal is.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: