Srefidensi-magazine uitgegeven in Nederland

“In verband met Strefidensi 2020 is er in Nederland een SU-magazine geschreven, samengesteld en uitgegeven door Surinamers en Nederlanders met een Surinaamse achtergrond”, aldus cineast/publicist Pim de la Parra. “Het kolonialisme van bijna vierhonderd jaar is nog steeds voelbaar en kan niet worden uitgevlakt. Anno 2020 heeft de gemeenschappelijke geschiedenis van Suriname en Nederland een gewichtige invloed op de huidige Nederlandse samenleving. Met de komst van Surinamers zijn zoveel zaken beïnvloed: gebruiken, kennis, kunst, sport, cultuur, religie en culinaire gewoonten.”

Gemeenschappelijk erfgoed

“Ruim een miljoen Nederlanders hebben banden met Suriname. De inhoud van SU-magazine is een kennismaking voor mensen die niet bekend zijn met het Surinaamse verhaal, zoals jongere generaties en nieuwe migrantengroepen. Een oogopener voor lezers voor wie het Surinaamse verhaal op de achtergrond is geraakt. Het is een statement en positionering van de grote Surinaamse gemeenschap in het multiculturele debat en een hart onder de riem voor Surinaamse lezers, andere migrantengroepen en eenieder die belangstelling heeft voor de Surinaams-Nederlandse banden. Aangetoond wordt dat het om gemeenschappelijk erfgoed gaat.”

Sporen van slavernij

Steven Dahlberg, hoofdredacteur van SU-magazine, vraagt in zijn woord van de redactie af wat het Nederlandse voetbal zou zijn zonder de topspelers met een Surinaamse achtergrond. Voor de schijnwerpers verschijnen de voetballers Van Dijk, Wijnaldum, Promes en Bergwijn. Nederlandse voetballers van wereldklasse, die het Surinaamse voetbalelftal van trainer Dean Gorré ondersteunen, doen mee. Een modeproductie met voetbalvrouw Magali Gorré is er ook bij. Schrijver Soortkill (27) vertelt over zijn jeugd in de Bijlmer. De Surinaamse advocaten, Machteld en Gerald Roethof, Don Ceder en Gerard Spong, komen aan het woord. Interview met Pim de la Parra over zijn films en dochters ontbreekt er niet. Het verdriet van Suriname is geschreven door journalist Iwan Brave. Cabaretier Jörgen Raymann en misdaadjournalist Kees van der Spek en veel meer personen, doen van zich horen.

HD

error: Kopiëren mag niet!