Minister Ramadhin: ‘Hoge gasten viering Srefidensi vallen onder essentiële reizigers’

Bij de viering van 45 jaar onafhankelijkheid op 25 november zal slechts een handjevol buitenlandse gasten aanwezig zijn. Velen in de samenleving vragen zich af in hoeverre die gasten zich moeten onderwerpen aan de in Suriname geldende covid-maatregelen, waaronder de 10 dagen quarantaine, die geldt voor reizigers uit onder andere Nederland en de Verenigde Staten. 

Minister Amar Ramadhin liet Dagblad Suriname donderdag weten dat ‘alle activiteiten rondom Srefidensi uitgevoerd worden onder een covid-protocol’. ‘De gasten worden conform het protocol als essentiële reizigers afgehandeld.’ Er is een protocol ‘vrijstelling van quarantaine voor bijzondere reizigers’, zoals diplomaten. Dat protocol vermeldt onder andere: ‘Bij aankomst in Suriname dienen zij een bewijs van negatieve RT-PCR voor SarsCoV-2, dat niet ouder is dan 48 uur, te overhandigen. Indien het niet mogelijk zal zijn om de test in het land van afkomst te doen, zullen de volgende regels in acht genomen moeten worden. 

  1. Bij aankomst zal/ zullen de personen in quarantaine geplaatst worden.
  2. Vervolgens zal er na 48-72 uur een swab afgenomen worden en het resultaat zal binnen 24 uur meegedeeld worden.
  3. Bij een negatief testresultaat wordt de quarantaine partieel opgeheven en kunnen de werkzaamheden worden aangevangen, met de beperking dat men tot 10 dagen na aankomst alleen voor werkzaamheden de quarantainefaciliteit mag verlaten, tweemaal daags de lichaamstemperatuur registreert en verder de regels onder punt 3 in acht neemt. 
  4. Indien de persoon positief getest wordt voor Covid-19 zal hij/zij opgenomen worden in isolatie, totdat hij/zij schriftelijk als niet meer besmettelijk wordt verklaard. 

Alle personen die in quarantaine zitten, zullen regelmatig door BOG worden gescreend op klachten. ‘Vanaf 23 november wordt een aantal hoogwaardigheidsbekleders, zoals staatshoofden, ambassadeurs, ministers en andere regeringsvertegenwoordigers uit het buitenland, verwacht. Slechts president Irfaan Ali van Guyana en minister-president Eugene Ruggenaath van Curaçao zijn als regeringsleiders aanwezig zijn. De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro zal worden vertegenwoordigd door zijn minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo. Namens de Franse president Emmanuel Macron wordt een speciale delegatie verwacht, maar ook een delegatie uit Frans-Guyana. Vanuit Nederland komt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Verder zullen bij de viering aanwezig zijn onder meer de ambassadeurs van Ghana, China, India, Canada, de Europese Unie en Brazilië. 

PK

error: Kopiëren mag niet!