Klanten bezorgd om verhoogde telefoon – en internetkosten

“Wij bieden een sociaal pakket om connected te blijven”

Gebruikers van telefoon en internet via Telesur reageren overwegend geschokt op hun rekeningen. “Ik ben erg geschrokken van mijn rekening”, zegt Lelle. “Dit is meer dan 100 procent verhoging. Het leven wordt steeds duurder en als je nog huishuur en nutsvoorzieningen moet betalen, kom je al boven de SRD 1000. Zeer triest, want de salarissen blijven hetzelfde.” Cindy reageert met “juist nu het onderwijssysteem is veranderd en de kinderen internet nodig hebben om te studeren, gaat Telesur de tarieven verhogen. Dit is echt slechte timing.” De rekening is voor Juanita gestegen van SRD 175 naar SRD 376, en daar is zij niet blij mee. Behalve een groot aantal personen die aangeven dat zij liever een verbetering van het netwerk zagen, merkt Albert B. op dat hij de bui voor middelbare studenten al ziet hangen. “Einde onlinestudie voor vele middelbaar, hbo- en Adekstudenten. Nu gaan de echte drop-outs komen”, is zijn voorspelling.

Reactie bedrijf
In een reactie geeft het bedrijf aan de nieuwe tarieven al een tijd geleden te hebben bekendgemaakt. Het bedrijf zegt nu de koers van 14.29 aan te houden. “Voor vast internet hanteren we een korting en werken we met 12.50”, laat de afdeling Communicatie weten. Het bedrijf biedt ook een sociaal pakket aan, “zodat mensen connected kunnen blijven”. Momenteel wordt op social media ook gemeld dat personen die hun internetverbinding willen downgraden een bedrag van SRD 357.25 moeten betalen. Dit laatste bevestigt het bedrijf dat bij opheffen en downgraden altijd een fee wordt doorbelast. “Daarom bieden wij een sociaalpakket aan, zodat mensen hun verbinding niet hoeven op te heffen”, aldus de afdeling Communicatie.
RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: