Sham Binda: “Samenleving hoeft niet te vrezen dat ons land in isolatie terechtkomt”

Onlangs deelde de voorzitter van het Project Management Team (PMT), Jennifer van Dijk-Silos, mee dat de National Risk Assessment (NRA) in afrondende fase verkeert. De NRA is bedoeld om alle geldstromen in kaart te brengen om money laundering en terrorismefinanciering te signaleren en aan te pakken. De parlementariër Sham Binda (VHP) stelde vóór de verkiezing dat het heel NRA-gebeuren een lijdensweg is als iedereen zich vasthoudt aan de cash economie. Hij liet eveneens weten heel bezorgd te zijn over de NRA, doordat bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als moederbank en toezichthoudend orgaan transparantie en integriteit ontbrak. En met een slechte controle binnen CBVS voorspelde hij geen rooskleurige uitkomst van de NRA. Is er na de verkiezing een beter perspectief met betrekking tot deze zeer cruciale risicoanalyse?

Binda zegt aan Dagblad Suriname dat de wisseling van de wacht in het politiek machtscentrum een positieve invloed heeft op de NRA. “De vorige regering deed haar huiswerk niet, de huidige regering doet dat wel, dus de samenleving hoeft niet te vrezen dat ons land in een isolatie terechtkomt.” Volgens Binda doet de VHP-Abop regering er alles aan om Suriname die extra ellende te besparen.

Suriname drijft echter nog steeds op cash economie, wat het nog moeilijker maakt om de geldstromen inzichtelijk te maken. Daarnaast ervaren de banken veel problemen, doordat het geld grotendeels buiten de bank om passeert. Ook de informele sector draagt niet bij aan een vlotte risicoanalyse. Vóór en na de verkiezing zijn deze factoren intact gebleven. Binda is van mening dat niemand de informele sector kan meten. “We kunnen alleen werken met de beschikbare data en wat wij kunnen redden, gaan wij sowieso redden”, aldus Binda.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: