Scalians niet langer gedoogd op grensrivieren

In verband met formulering van het mijnbouwbeleid heeft een delegatie onder leiding van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, woensdag een bezoek gebracht aan scalians (goudpontons) op de Marowijnerivier in het district Sipaliwini, zo meldt het ministerie.

Volgens de NH-bewindsman zijn de goudwinningsactiviteiten op de grensrivieren niet langer gedoogd en zullen die worden stopgezet, conform het te voeren regeringsbeleid op het gebied van mijnbouw. In dit kader heeft Abiamofo zich persoonlijk georiënteerd en aanmaningen overhandigd aan de diverse scalianhouders.

Abiamofo benadrukt dat de vervuiling van de waterwegen alsook van het stuwmeer moet worden tegengegaan. Voorts geeft hij te kennen, dat de verschillende leefgemeenschappen en de Fransen veel last ondervinden van ernstige milieuverontreiniging veroorzaakt door de opererende scalians.

De bewindsman geeft verder aan, dat zich een nieuwe trend aan het ontwikkelen is, waarbij de scalians eveneens de oevers van de rivieren betreden. Het traject dat zal worden ingezet moet erin resulteren, dat de operaties van de scalians op een structurele manier tot het verleden gaan behoren.

Voorafgaand aan het bezoek had de bewindsman een deel van de scalianhouders toegesproken en het beleid met ze gecommuniceerd. De scalianhouders die nog niet bereikt zijn zullen alsnog bezocht worden. Op een later moment zal ook de Lawarivier worden aangedaan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: