Jogi: “Grondproblemen Saramacca worden opgelost”

“De grondproblemen in het district Saramacca worden opgelost”, zegt de met voorkeurstemmen gekozen parlementariër van voornoemd district, Mahinder Jogi, aan Dagblad Suriname. Hij heeft samen met enkele ressortraad- en districtsraadsleden gisteren een overzicht aan minister Diana Pokie van Grondzaken en Bosbeheer overhandigd met namen van personen die al jaren wachten op hun gronddocumenten. Jogi benadrukt dat het hier gaat om een lijst met 1.000 namen uit alle 6 ressorten van geheel Saramacca. De politicus voert aan dat tijdens de verkiezingscampagne tal van problemen in het district Saramacca zijn ontdekt, omdat de regering van ex-president Desi Bouterse 10  jaren lang niets heeft gedaan voor de mensen daar. “Na de verkiezing heb ik dus samen met de rr- en dr- leden van Saramacca een inventarisatie gemaakt van een aantal van de problemen. Eén van de belangrijke problemen is dat een heleboel mensen in het district niet beschikken over de nodige gronddocumenten die ze moeten hebben voor hun perceel, waarop zij gebouwd hebben, wonen of activiteiten ontplooien”, benadrukt de VHP’er. Reeds voordat de inventarisatie werd gemaakt, kwam er een gesprek met minister Pokie, waarin het voornemen van de volksvertegenwoordigers kenbaar werd gemaakt. Het voorstel van Jogi en de rr- en dr- werd goed ontvangen door de bewindsvrouw.

Vervolgtraject afgesproken

Jogi zegt dat Pokie gisteren bij de overhandiging ook gesteld heeft om de werkwijze van deze groep mogelijk als voorbeeld te hanteren voor de oplossing van grondproblemen in andere districten. “Waar personen die gekozen zijn door de samenleving daar voor dezelfde samenleving werken. We hebben een vervolgtraject afgesproken. Naar aanleiding van de documenten komt er een onderzoek. Hier gaat het ministerie het veld in samen met de rr- en dr-leden, die het veld kennen. Het gaat om mensen die in de regeringscoalitie zitten, dus wij weten dat daarin geen mensen zitten die kwade bedoelingen hebben. Wanneer het dan zover is, dan komt er een inventarisatie met de diensten. Als het dan zover is dan worden de documenten gemaakt voor de mensen”, aldus Jogi. Hij spreekt bijzonder dank uit naar de werkhouding van de minister.

Ondersteuning president; meer mensen dienen zich aan

De volksvertegenwoordiger voegt eraan toe dat hij in het verlengde hiervan deze werkwijze van de structuren ook met president Chandrikapersad Santokhi heeft afgestemd en dat het staatshoofd hierop ook positief heeft gereageerd. “We hebben nu 1.000 gevallen, maar dat is nog niet alles. Mensen bellen nog steeds, maar ook die mensen komen aan de beurt. We hebben de rr- en dr-leden ingezet om die inventarisatie te maken. Het gaat hier om bestaande aanvragen”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!