De burger vindt: Vergoeding leden rvc’s en rvb’s staatsbedrijven bevriezen

Zeer veel burgers vinden dat de vergoeding van leden van raden van commissarissen (rvc’s) en raden van bestuur (rvb) bij parastatale bedrijven bevroren moeten worden. Dat blijkt uit een poll op de website van Dagblad Suriname. Maar liefst 94 procent van de uitgebrachte stemmen (857) vindt dat de vergoeding bevroren moet worden, tegenover slechts 6 procent (56 stemmen), dat vindt dat bevriezing niet nodig is. Dagblad Suriname had de stelling ook als vraag op haar Facebookpagina gesteld.

Vele reacties stroomden binnen, waaronder deze van een dame Marijke: ‘De bedrijven zijn verlieslatend, omdat personen die geen weet van zaken hebben betreffende de bedrijfsstructuur in de raden worden geplaatst. Het is altijd een piki piki pley geweest van personen, die politiek geaccommodeerd zijn en niet concrete bevindingen kunnen aandragen om het bedrijf de juiste richting in te sturen. Ik denk dat deelname in bepaalde raden, als Staatsolie, Grassalco, Telesur en SWM, men toch goed geïnformeerd moet zijn over waar het bedrijf naar toe wilt in de toekomst, zodat de raadsleden genoeg informatie tot zich kunnen nemen en gerichte oplossingsmodellen kunnen aandragen en niet daar zijn omwille van de valuta, want daar gaat het bij velen om en missen ze daarbij de eigenlijke doelstelling van hun aanwezigheid daar.’

Sha reageerde als volgt: ‘Dat moest al lang gebeurd zijn. Ze zitten voor niks. Geven geen half advies. Indien er discussies zouden zijn met welk rvc-lid dan ook, geloof me geen moer weten ze. Ze praten alleen maar over hun salaris. Geen een controle doen ze. Ga na, alle parastatale bedrijven zijn over de kop gegaan, en de rvc-leden ontvangen bogobogo geld. Opdoeken dat gedonder van rvc.’ 

Mario pleitte in zijn reactie voor een ‘wijziging in de statuten/voorwaarden van de rvc om alleen bij winst uit te keren en bij verlies de rvc -leden hiervoor laten opdraaien of wel terugstorten.’ 

Hetzelfde wordt voorgesteld door Mariska: ‘Alleen rvc-leden betalen wanneer een bedrijf winst maakt. Voorbeeld, elke keer als een bedrijf winst maakt krijgen rvc -leden 1% ervan uitbetaald als salaris. Dan ga je zien of ze niet gaan werken aan een winstmakend bedrijf.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: