Guillermo Samson: “Het volk wil brood op tafel hebben”

In een dergelijke crisis als waarin ons land nu verkeert, moeten we niet naar mooie projecten kijken. Guillermo Samson, econoom tevens jurist, benadrukt dat het Surinaams volk de klappen nu hard voelt. “De mensen willen eten en drinken”, zegt de econoom. Samson haalt aan dat mensen naast schulden ook grote behoefte hebben aan medicatie.

Tot nu toe is er nog geen verandering te zien

Nepotisme is een ander punt van de econoom, die toelicht dat het volk daar ziek van wordt. “Vrienden en familieleden worden geaccommodeerd, mensen vragen mij om verantwoording daarvoor, omdat ik mij ook ingezet heb tijdens de verkiezingen voor het brengen van verandering.” Tot nu toe is er nog geen verandering te zien. Samson stelt verder dat het volk niet hetzelfde beleid wil als dat van de vorige regering. “Toen Venetiaan met SAP begon, deed hij dat in soberheid en iedereen diende dat voorbeeld te volgen.” Het zijn volgens de econoom vooral de aangehaalde projecten die het volk boos maken, ze zijn ‘niet realistisch’ en ‘onlogisch’, zegt hij. “Daar heeft het volk nu niets aan, het volk wil brood op tafel hebben en geen nepotisme.” Samson herkent niets van de  verkiezingsbeloften en vindt dat de regering is gedesoriënteerd. “Het is bijna een voortzetting van de vorige machthebbers.” Volgens de kritische volger van de regering is er nu wel meer vrijheid. “Dat is het enige positieve van deze regering.” Al de aangehaalde zaken, zoals een brug naar Guyana en een universiteit op Atjoni, hebben nu geen prioriteit. “Niet eens de Adek kunnen we goed runnen.” Samson wijst er tot slot op dat verschillende agentschappen in de Verenigde Staten US$ 200 miljard aan financiering hebben aangeboden aan bedrijven, die in Guyana willen investeren. Iets dat hij een gemiste kans noemt voor Suriname, aangezien de Amerikaanse minister, Mike Pompeo, van Buitenlandse Zaken ook ons land heeft aangedaan.

RB

error: Kopiëren mag niet!