Eerste Global Challenge ‘Connecting Communities’

Op 31 oktober heeft de officiële afsluitingsceremonie  van de First Global (FG) Challenge (de zgn. ‘Robotics Olympics’) plaatsgehad en werd de finale ranking bekendgemaakt. Aan de Challenge hebben 175 teams uit 170+ landen deelgenomen, waaraan ook Suriname. Het Suriname Robotics team is geëindigd op plek 18 met in totaal 94 punten. Op plek 1 zit Bangladesh met 117 en op plek 2 zit Chili met 115 punten.

De games zijn gestart op 1 juli 2020 en liepen tot eind september 2020, 13 weken in tegenstelling tot de 3-4 dagen van de afgelopen 3 jaren. Stichting Young Help Suriname stoomt Surinaamse jongeren reeds 4 jaren klaar. Dit jaar is het team gesponsord door Woodgain NV en de stichting zelf.

Vanwege de Covid-19 pandemie heeft de challenge een aanpassing gehad en moesten Robotics teams van overal in de wereld een set van challenges uitvoeren. In plaats van een Robotics oplossing te ontwikkelen voor een gesimuleerde wereld (engineering) probleem (op het vak van water, energie, beveiliging, medicijnen, voedsel, educatie) waarvoor het ontwerpen, bouwen en programmeren van een robot nodig zou zijn en die fysieke sessies zou vereisen, is het accent gelegd op het stimuleren van design-thinking, afstands-teamwork, (digitale) communicatiemogelijkheden, timemanagement, multi-tasking en het versterken van de onderlinge alsook de internationale samenwerking binnen de FG ‘Robotics’ community.

Voor een van de ‘technical challenges’ moest het team een alledaagse taak selecteren en automatiseren. Het team koos ervoor om een gemodificeerd alarmklok te ontwerpen met als doelgroep senioren burgers met neurologische aandoeningen (dementia en Alzheimer’s disease). Het ontwerp dient een hulp te zijn voor het op tijd innemen van medicatie vanwege het afgaan van een alarm en inschakelen van een automatisch dispenser met vooraf gevulde hoeveelheden, die de zorggever gelijk ook de mogelijkheid biedt om het gebruik van de opgeborgen tabletten te monitoren die via de dispenser lopen. Voor een andere technical challenge moest het team een ontwerp bedenken, die een bijdrage zou leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven op aarde. Hier hebben de studenten een bijdrage willen leveren aan het probleem van vervuiling en overtreders door een camerasysteem te ontwerpen dat gebruik maakt van o.a. een combinatie Raspberry pi/GPS gevoed door een solar panel en rechargable batterij. Het systeem zou geplaatst kunnen worden in specifieke gebieden om bepaalde hoeveelheden van vuil te detecteren en aan te melden bij een schoonmaak instantie, terwijl overtreders ook in beeld gebracht worden via fotobewijsmateriaal.

Verder mocht het team hun STEM kennis toepassen in het ontwerpen en opzetten van een (deel) motion machine (onderdeel van een baltransport opstelling getriggered door kinetsiche energie). Een van de andere technical challenges hield in de creatie van een animatie die de boodschap van de connecting communities in max. 30 seconden moest weergeven. Voor de technical challenges heef het team in totaal 17 punten verdiend. Bangladesh en Chili die op respectievelijk plek 1 en 2 staan hebben daar 30 om 21 punten.

Naast de technical challenges moesten de studenten hun creativiteit en teamwork skills bewijzen via social media challenges en deelname aan STEM talks/interviews. Omdat het team dit jaar ook niet hoefde af te reizen, heeft Stichting Young Help Suriname een groter team kunnen aanmelden. Dit jaar mochten 9 nieuwe jongeren (6 jongens en 3 meisjes) tussen de 16 en 19 jaar de 2020 FG Suriname Robotics Team uitmaken. In dit team zitten ook studenten uit Nickerie, Wanica en Saramacca wat ons een representatie heeft gegeven van 4 districten inclusief Paramaribo.

De mentors van het officieel team zijn: Shayant Sital (lead), Ayan Jhagroe, Ivana Codrington, Lesley Uiterloo, Joel Naarendorp (genomineerd door het team voor de outstanding Mentor Award), Seth Tjokrodimedjo en Daniel Lachman (advisor).

Teammanager/mentor Ashna Mahepal deelt mede dat het team van Suriname en team van Paraguay de twee teams zijn die een persoonlijke shout-out hebben gehad van hun president voor een van de social media challenges waar het erom ging om het belang van STEM-educatie te vergroten bij beleidsmakers.

error: Kopiëren mag niet!