Rudolf Elias ziet grote voordelen uit aardgas voor Suriname en Guyana

De grote hoeveelheden aardgas die ontdekt zijn samen met de olievoorraden voor de kust van zowel Guyana als Suriname kunnen een belangrijke rol spelen bij de transformatie van de buurlanden Suriname en Guyana. Beide landen zijn nu in beweging om hun diepwatervoorraden te ontwikkelen. Dit gaf Rudolf Elias, Chief Executive Officer van Staatsolie Maatschappij Suriname NV, onlangs te kennen tijdens een recente virtuele paneldiscussie.

Samenwerking

De Staatsolie-topman ziet hierin veel ruimte voor samenwerking. “Ik denk dat het buitengewoon belangrijk is dat Suriname en Guyana op zoek zijn naar de sterke en zwakke punten die we hebben in alle sectoren. Een van de dingen waar we zeker aan moeten werken, is om alle bijbehorende gassen op een of andere manier aan land te brengen. Zo kunnen wij gedijen en wat goedkope energie naar onze landen brengen.” In dit verband zijn er al besprekingen gaande om gas vanuit het Liza-veld in Guyana naar de kust te leiden. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana, Vickram Bharrat, gaf in een recent interview aan OilNow te kennen dat de landingsplaats voor de pijpleiding en de locatie voor de infrastructuur zullen worden opgezet.

Grote hoeveelheden

Ongeveer 9 biljoen kubieke voet gas is gevonden met de olie, die sinds 2015 voor de kust van Guyana is ontdekt. De in Engeland gevestigde wereldwijde energie-adviesgroep Wood Mackenzie had gezegd dat meer dan een biljoen kubieke voet gas werd gevonden langs bij de Maka Central-1-ontdekking voor de kust van Suriname eerder dit jaar. Tot nu toe zijn 9 miljard vaten olie-equivalent gevonden in het Stabroek-blok in Guyana en er zijn drie ontdekkingen tot nu toe voor de kust van Suriname. De nog te ontdekken bronnen in het Guyana-Surinaamse bekken worden nog steeds geschat op miljarden vaten olie en triljoenen kubieke voet  aardgas. De nieuwgekozen leiders van Guyana en Suriname hebben elkaar in augustus ontmoet en hebben samenwerking toegezegd. De presidenten gaven aan ernaar te zullen streven om de ontwikkeling van de twee olieproducerende landen te versnellen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: