Belangrijk om na te denken waarmee men zich bezighoudt

Kinderen hebben door hun leeftijd een aantal eigenschappen, dat doorwerkt in de manier waarop ze waarnemen, reageren en leren. Daarom speelt omgeving en het gedrag dat vertoond wordt door de ouders ook heel belangrijk. Elke ouder moet op zich bewust zijn zegt psycholoog Ellen Knoppe aan de krant. Ouders zijn ontzettend belangrijk voor kinderen als het gaat om het ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het meeste leren van volwassenen die veel voor hen betekenen. “Een kind neemt dit gedrag vaak over.” Jonge kinderen ontwikkelen zich volop vooral nu de ouders en kinderen nu veel meer tijde met elkaar hebben door de Covid. “Ik vind het heel jammer voor kinderen in een bepaalde situatie, waaronder huisproblemen. Kinderen raken in de meeste gevallen gefrustreerd net volwassenen ook in deze periode. Alles lijkt anders voor de jongere kinderen. Oudere kinderen maken verkeerde keuze.” De hersenen zijn belangrijk om te kunnen leren. Maar de hersenen van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. Deze zijn pas helemaal ontwikkeld op 23-jarige leeftijd. Tot die tijd is het nodig om veel te oefenen, want kinderen leren alleen maar door ervaringen op te doen en deze ervaringen weer toe te passen in nieuwe situaties, benadrukt de psycholoog.

Het geheugen van jonge kinderen is volgens Knoppe volop in ontwikkeling. Ze kunnen nog maar weinig dingen tegelijk onthouden. Wanneer plotselinge gebeurtenissen hun aandacht vragen, kunnen ze niet tegelijkertijd denken aan afspraken. “Net de situatie waar men geïsoleerd moest blijven en niet over straat moet. Voor een kind is het moeilijk gelijk te begrijpen waarom die keuzes op die momenten gemaakt worden.  Een kind ziet zichzelf als het middelpunt van de wereld”, zegt de psycholoog. Daarom is het ook belangrijk rekening te houden met hem of haar en hem of haar zo goed mogelijk te verzorgen. “Het ij gevoel verandert langzaam in het wij gevoel bij kinderen, waardoor het kind sociaal wenselijk gedrag leert te vertonen.” De psycholoog gaf aan dat het soms belangrijk is om even rustig te zitten om na te denken waarmee men zich bezighoudt in bijzijn van kinderen. Vanuit de psychologische ervaring lopen dingen niet goed. Zij benadrukt dat er heel wat dingen verkeerd zijn gegaan in het jaar en dat de aanpak niet sterk genoeg was. “Er wordt vaak een vinger gewezen naar de opvoeding van vroeger, maar zulke gevallen deden zich niet voor. Het kan zo goed aangepakt worden op de oude manier en met de ontwikkeling van nu zelfs verbeterd worden” benadrukt Knoppe.

TM

error: Kopiëren mag niet!