De burger vindt: ‘Verklaar SLM failliet, ze gaat nooit winstgevend draaien’

‘Faillissement aanvragen en opnieuw beginnen, dit is met de open kraan dweilen’

Het onweert en dondert bij de SLM, de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, die de trots van Suriname zou moeten zijn. Maar, de afgelopen jaren is het vallen en opstaan, het ene probleem na het andere. 

Licht het aan het management, aan de directie? Veelal komen oplossingen uit onverwachte hoek. Wat moet er in vredesnaam met de SLM gebeuren zodat er binnenkort zeker weer twee tot drie toestellen vliegverbindingen kunnen onderhouden met landen binnen en buiten de regio?

Dagblad Suriname stelde deze vraag op haar Facebookpagina aan haar lezers en volgers. De reacties liegen er niet om.

Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder te lezen.

Sjaikh: ‘Faillissement aanvragen en opnieuw beginnen dit is met de open kraan dweilen!’

Anthony: ‘Jammer dat we geen Frank Boreman hier hebben. Probleem is politiek en vakbond.’

‘Moeten de mensen van de SLM, een staatsbedrijf, perse in US$ verdienen?’

Renuka stelt, dat alle Surinaamse staatsbedrijven dezelfde ziektebeelden hebben. ‘Mismanagement, corruptie, nepotisme en onbehoorlijk bestuur hebben deze bedrijven de kop ingedrukt. Al deze bedrijven moeten doorgelicht worden, het liefst door een internationale organisatie, want Surinamers hebben bewezen het niet te kunnen. Heeft SLM überhaupt een “fleet” nodig? Moeten de mensen van de SLM, dat nota bene een staatsbedrijf is, perse in US$ verdienen? Wie reist er allemaal IPB? Het kost het land toch allemaal geld? Welke uitbestedingen zijn er allemaal?’

Rudy vergelijkt in zijn reactie de SLM met een reisbureau. ‘Met moeite een toestel en meer dan duizend personeel. En allemaal vliegen ipb met familie en nog wel business class.’

‘Het meest treurige is, dat serieuze investeerders recent nog een bod hebben gedaan om SLM over te nemen en gezond te maken. Ook deze regering is daar oost Indisch doof voor gebleken. Jammer want men riskeert alle banen van de mensen die daar werken’, aldus Angelic.

‘Haal goed opgeleide, ervaren personen op uit Nederland, bijvoorbeeld (oud-)KLM’ers’

Sacha: ‘De regering moet gewoon harde maatregelen nemen om de SLM weer “gezond” te maken. En de enige manier is om de SLM voor nu failliet te laten verklaren! Er zijn teveel personeelsleden daar. Mismanagement, teveel schulden. Dus overnieuw beginnen. Richt gelijk een nieuwe airline op, bijvoorbeeld: Sun Airways.

Haal uit Nederland enkele goed opgeleide, ervaren personen op contractbasis. Personen die bijvoorbeeld bij de KLM hebben gediend of nog steeds in dienst zijn (het liefst enkele blanken oftewel bakra’s). Want met deze pandemie is een aantal personen makkelijk op te halen. Die zullen het hele bedrijf voor Suriname helpen om opnieuw op te zetten en compleet te reorganiseren. De Surinaamse luchtvaart/luchtruim heeft heel veel potenties. Er is heel veel ermee te verdienen. En daarvoor heb je top management nodig……dat is ook nog duur en voor nu zal je het moeten halen uit Nederland! Zo kan je niet verder. Regering grijpt u in! Haak de knoop door!!’

“SLM failliet verklaren en een herstart maken’

Anil: ‘SLM failliet verklaren en een herstart maken.’

Eddy: ‘Verkoop SLM, want nooit draait SLM op winst, altijd op verlies.’

Hemantkoemar: ‘Failliet laten gaan, want de SLM kost de belastingbetaler veel geld.’

Etienne vraagt zich af hoeveel personen op de betaalrol van de SLM staan. ‘Kan dat bekend gemaakt worden? Er is maar 1 oplossing, faillissement aanvragen, dan is het voor altijd opgelost. De SLM gaat nooit winstgevend draaien.’

Hugo: ‘Verzelfstandigen of failliet verklaren en sluiten.’

Bhavna: ‘1 Toestel houden voor de staatshoofden et cetera, voor de nodige reizen, maar het is een hoofdpijn voor Suriname. Het kost de staat teveel geld om de SLM in de lucht te houden. Stoppen. Het luchtruim open gooien voor andere maatschappijen. In ieder geval zal dan geld binnenkomen voor landingsrechten en service aan toestellen.’

Angel: ‘De SLM wordt al jaren door het politieke virus besmet. Het bedrijf is te log. Hoeveel vliegtuigen zijn er en hoeveel personeel? (politiek maakt er een potje van) Zo lang zaken te lang gesubsidieerd moeten worden eindigt het slecht. Verder denk ik dat gratis reizen afgeschaft moet worden voor wie dan ook. Betaal keihard wat die kleine man betaalt.’

Stanga: ‘De SLM moet politiek vrij zijn. Als de Surinaamse politiek zich met iets bemoeit iss het ten dode opgeschreven….krabita annoe.’

‘Men heeft geen enkele intentie gehad om de SLM ooit naar een hoger level te tillen’

Sudhir: ‘Whats in it for me syndroom door de gehele organisatie. Men heeft geen enkel intentie gehad om de SLM ooit naar een hoger level te tillen. Vliegtuigen aanschaffen met allerlei bijvoorbeeld constructies om eerst zelf geld te verdienen, vriendjes blijven accommoderen, toren hoge overhead, mismanagement , et cetera, zo’n bedrijf failliet verklaren of verkopen aan een andere partij die wel raad mee weet. Niet eens aan een doorstart denken, want daar heb je integer kader voor nodig en niet wat er nu rondloopt.’

Martino stelt, dat de SLM al zeker 20 jaar valt en kraakt. ‘Dankzij zware subsidie bleef het leven. Nu met de Corona crisis nog erger. Maar hey, alleen God weet hoe ze het gaan redden.’

Nickerie: ‘Ten eerste moet de SLM een directeur krijgen die werkt voor het bedrijf. Ten tweede men moet ophouden salarissen te eisen die hoog staan, men moet stoppen elk salaris te vergelijken met de US$, maar houden aan de Surinaamse standaarden. Men moet stoppen met schenkingen, men moet stoppen met ondenkbare gratificaties, men moet stipt werken aan de vergroten en verruiming van bedrijfsactiviteiten en niet privédoelen realiseren. Stoppen met politiek bij staatsbedrijven, dan zal het wel lukken ja.’

‘Verkopen aan de Chinezen’

Parco: ‘Verkopen aan de Chinezen, hebben we gelijk klein China in plaats van Dubai en misschien wel 6 keer een A380. Waar is die Dreamliner?’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: