Samen sterk voor grondenrechten

Kapitein Joan van der Bosch van het inheemse dorp Pikin Poika reageert positief op de uitspraken van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, die vindt dat er een einde gemaakt moet worden aan de verdeeldheid onder de inheemsen in het opkomen voor de belangen over de grondenrechten. Brunswijk heeft aangegeven voorstander te zijn dat alle beleidszaken via de Vereniging van Inheemse Dorshoofden in Suriname (Vids) verlopen.

Van der Bosch kijkt terug op de vorige regering en zegt dat partijen toen werden opgehitst. Ook als Van der Bosch in het algemeen kijkt, zegt zij dat het vorige beleid erop was gericht om kapiteins volgens niet-traditionele wijze te plaatsen. Ze noemt Bigi Poika en Redi Doti als voorbeeld. Die manier van plaatsing van kapiteins kan niet, vindt van der Bosch. “Een regering dient niet intern te bemoeien.” De kapitein verduidelijkt dat regeringen geen zicht hebben op hoe de interne lijnen in de gemeenschappen lopen. Van der Bosch is het eens met de huidige vp dat het grondenrechtenvraagstuk opgelost moet worden. “De regering moet er werk van maken om dit snel te realiseren.” De kapitein noemt ook de concessies die steeds worden uitgegeven. “Dat brengt alleen maar chaos met zich mee.” Belangenverstrengeling en extra werk voor de kapitein, omdat bij elke concessie de rechthebbenden opkomen tegen de kapiteins. Het idee van de vp om in eenheid op te trekken, ondersteunt Van der Bosch dan ook ten zeerste.

RB

error: Kopiëren mag niet!