Voorzitter BP-SLM: “Niet zo gemakkelijk om van gedollariseerde lonen af te komen”

De personeelsbond bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (BP-SLM) heeft gisteren, vrijdag, het werk neergelegd. Dit werd besloten na een algemene ledenvergadering. Steven Samson, waarnemend bondsvoorzitter, gaf dit te kennen aan Dagblad Suriname. Volgens hem gaat hem om een eenmalige actie die als signaal moet dienen.

Bij de afgelopen regeringspersconferentie heeft president Chan Santokhi aangegeven dat de schuld bij de SLM ruim 100 miljoen dollars is. Het staatshoofd noemde het bedrijf bijna stuurloos. President Santokhi was ook fel tegen lonen die in dollars uitbetaald worden bij enkele staats- en parastatale bedrijven. Bij de personeelsbond van de SLM is dit een essentiële kwestie. De actie is het gevolg een mededeling van waarnemend directeur John Sandie dat de directie geen uitvoering kan geven aan de eis van het personeel om de salarissen aan te passen aan de unificatie koers van SRD 14,29 voor de US Dollar. Samson zegt dat de bond niet zal afwijken van de overeenkomst. De bond gaat in geen geval lager dan de huidige officiële koers. “Het is ons recht, zegt Samson. “Volgens onze cao  worden de salarissen tegen de dollarkoers betaald. Dat is eenmaal zo in de luchtvaartsector.” Samson benadrukt dat het personeel al behoorlijk heeft ingeleverd. “Wij houden ons aan het standpunt; op ons salaris willen we 14,29 zien.” Samson is niet onder de indruk van wat het staatshoofd heeft aangegeven.

Geconfronteerd met de uitspraken van president Santokhi zegt Samson dat het niet zo gemakkelijk zal zijn om af te komen van de lonen bij de SLM, die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. Dat het bedrijf in een moeilijke situatie is, onderkent Samson wel. Maar de bondsvoorzitter ziet het bedrijf niet over de kop gaan. “Ik denk het niet”, zegt hij. “We hebben alle cijfers goed doorgenomen.” De bond zou tot eergisteren wachten op reactie van minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme c.q. de regering. De reactie is uitgebleven tot nog toe, geeft Samson aan. De bond personeel SLM is aangesloten bij de vakcentrale C-47 met als voorzitter Robby Berenstein.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: