Hervatten busvervoer en start scholen vooralsnog geen invloed op aantal dagelijkse Covid-besmettingen

Het heeft er alle schijn van dat de herstart van het busvervoer en de opening van de scholen vooralsnog niet van invloed zijn op het aantal dagelijkse Covid-besmettingen. Al enkele weken is er een constante dalende trend in het aantal besmettingen. Mogelijk, omdat buspassagiers zich houden aan de Covid-maatregelen, zoals het dragen van een mond-/neuskapje, en dat leerlingen en leerkrachten zich aan het voor hun geldende protocol houden.

De particuliere lijnbussen rijden sinds maandag 21 september onder strikte Covid-19 maatregelen. Zo mogen er niet meer dan 20 passagiers in een bus vervoerd worden, dient er handsanitizer aanwezig te zijn en moeten de passagiers en buschauffeur een mond-/neuskapje dragen. De opklapstoeltjes moeten ook uit de bussen zijn verwijderd. Maar iedereen ziet dagelijks dat veel bussen gewoon vol zitten met passagiers. Ze zitten naast elkaar, maar wel met een mondkapje. Er is geen sprake van de 1.5 meter veilige afstand. Er lijkt niets te zijn veranderd, met uitzondering van de verwijderde klapstoeltjes en de mondkapjes. Dit alles lijkt, zou men denken, niet echt bevorderlijk voor het tegengaan van Covid-19 besmettingen, maar integendeel.

De scholen zijn donderdag 1 oktober weer gestart. Ook dat gebeurt onder strikte Covid-maatregelen. Maar kunnen leerlingen op welk schoolniveau dan ook wel de 1.5 meter afstand bewaren? De praktijk laat zien dat dat niet overal het geval is. Ook hier moet gezegd worden dat het niet echt bevorderlijk lijkt voor het tegengaan van het Corona-virus. Twee weken is de zogenoemde incubatietijd van het Coronavirus. Ook dan zou een toename van het aantal dagelijkse besmettingen mogelijk kunnen zijn. De periode tussen het moment dat iemand besmet raakt en dat iemand klachten krijgt, heet incubatietijd. Als een persoon besmet raakt met het Coronavirus dan duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat die klachten krijgt. De incubatietijd van het Coronavirus ligt tussen de 2 en 14 dagen.

Minister Amar Ramadhin zei eerder in gesprek met Dagblad Suriname 

‘dat het zeker mogelijk is’ dat binnenkort het aantal dagelijkse besmettingen zal toenemen. ‘We hebben dat ook in de wereld gezien. We kijken er kritisch naar, kijken van waar besmettingen plaatsvinden en dan gaan we evalueren en mogelijk nieuwe besluiten moeten nemen. Het is een dynamische periode en besluiten kunnen binnen een paar dagen weer worden teruggedraaid.’

Hoe de bewindsman hier vandaag over denkt, is niet duidelijk. Zowel Ramadhin als de waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Radjesh Ori, waren niet bereikbaar voor een actuele reactie.

error: Kopiëren mag niet!