Schutter te Sunnypoint ontslagen van rechtsvervolging

Adagee Steven, die in januari van dit jaar schoot in de richting van enkele voetballende jongens te Sunnypoint, werd woensdag door rechter Danielle Karamatali ontslagen van alle rechtsvervolging inzake poging tot moord en poging tot doodslag. De verdachte werd wel veroordeeld voor illegaal vuurwapen- en munitiebezit.

Uit het onderzoek bleek dat de verdachte aanhoudend last had van buurtjongens en dat er steeds een voetbal tegen zijn woning kwam. Hiervoor had hij meermalen de aandacht van de politie gevraagd. Nog de dag voor het gebeurde kwam de politie ter plaatse, echter raakten omstanders zo verhit, dat de politie de locatie verliet. De dag daarop escaleerden zaken en werd de woning van de verdachte bekogeld en gingen enkele shutters kapot. De verdachte loste enkele schoten met zijn illegaal jachtgeweer. Hierna deed hij wederom het politiebureau aan. Bij terugkeer hadden de buurtbewoners zijn woning in brand gestoken. Toen de brandweer ter plaatse kwam, hebben de buurtbewoners getracht de brandweer te beletten om bluswerkzaamheden uit te voeren en vernielden zelfs de bluswagen.

Het Openbaar Ministerie (OM) achtte poging tot moord en poging tot doodslag niet bewezen, maar voor zwaar lichamelijk letsel zag het OM voldoende bewijs en vroeg de rechter de verdachte een straf op te leggen van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, een proeftijd van 2 jaar en een reprimande en berisping met verbeurdverklaring van het jachtgeweer en de munitie. Met deze eis zou de verdachte op vrije voeten blijven, aangezien hij sedert 11 januari tot en met 24 augustus in detentie heeft doorgebracht. Het OM stelde dat de verdachte puur geluk had dat er geen doden zijn gevallen.

Advocaat Harold Belfor, die de verdediging voerde, kon zich terugvinden in het requisitoir van de vervolging.  Hij vroeg de situatie te Sunnypoint in ogenschouw te nemen en het feit dat de woning van de verdachte in brand werd gestoken. Hij vroeg de rechter om de eis van het OM over te nemen. In zijn laatste woord bood de verdachte zijn excuses aan het gerecht. Hij heeft niets meer, stelde hij, nu zijn woning en inboedel zijn verbrand.

Rechter Danielle Karamatali achtte poging tot moord, poging tot doodslag en zware mishandeling niet bewezen. Volgens de rechter was er duidelijk een dreigende situatie, waarin de verdachte zelfverdedigend is opgetreden. Hij moest zich beschermen tegen deze aanval, stelde de rechter, en ontsloeg de verdachte van alle rechtsvervolging. 

Ten aanzien van het illegaal vuurwapen- en munitiebezit legde de rechter een gevangenisstraf van 2 maanden op. De verdachte heeft 7 maanden in voorarrest doorgebracht en heeft de opgelegde straf dan ook ruimschoots uitgezeten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: