Ronny Asabina: “Vergrijzing erg bij de vakbonden, tot op sterfbed wilt men voorzitter worden

In gesprek met Dagblad Suriname zegt BEP-voorzitter Ronny Asabina dat de trend van vergrijzing bij vakbonden in Suriname erg is. De parlementariër betreurt de interne strijd die momenteel bij de Centrale Landsdienarenorganisaties (CLO) plaatsvindt waar een groep onder leiding van Michael Miskin eist dat Hooghart aftreed.

Ambtenaren betalen het gelag

Asabina zegt dat de leden oftewel ambtenaren het gelag hiervan betalen. “Ik hoop dat men zo snel mogelijk elkaar kan vinden”, zegt Asabina over de CLO. “We hebben de traditie binnen de vakbeweging. Je ziet de vergrijzing. Men wilt tot op het sterfbed voorzitter blijven, terwijl we leven in een wereld van change, change en change”, zegt de BEP-voorman. “Ik hoop dat die mindshift zal komen. We leven in een situatie van economische recessie. De regering moet dat onderkennen. De koopkracht is met tientallen procent achteruit  gegaan. Als de CLO dan zegt ‘we willen een verhoging van 75 procent’ is dat reëel, het maakt sense. Maar de realiteit laat zien dat de regering het geld niet heeft. Als ze dat wel gaan doen is de optie monetaire financiering en dan zal er inflatie optreden. Het beleid moet zorgvuldig uitgestippeld worden. De regering moet vertrouwen uitstralen. Als de vakbonden dat zien, zullen ze rekening houden”, meent Asabina.

Vakbondswerk betaalt in Suriname

Dat de er zekere mate van vergrijzing op te merken is binnen het vakbondswezen in Suriname kan snel bewezen worden. De meeste voorzitters zijn over de pensioengerechtigde leeftijd. Vakbondswerk, vooral in leidinggevende hoedanigheden, is betaald in Suriname. Ook bekleden prominente vakbondsleden vaak politieke functies. Functies en of lidmaatschappen bij raden van toezicht en raad van commissarissen bij overheids- en -parastatale bedrijven zijn ook betaalde functies. Zo is de voorzitter van de Centrale Landsdienarenorganisaties (CLO) in Suriname, Ronald Hooghart 74 jaar. Hij is van 2015-2020 NDP parlementariër geweest. Het voorzitterschap wordt betwist door Michael Miskin. Hij is 66 jaar en is ook minister geweest tijdens de regering Bouterse-Ameerali. Robby Berenstein, de voorzitter van de Progressieve Vakcentrale C-47 is ook niet zo jong. De voorzitter van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO), Armand Zunder, is 74 jaar oud. Hij was tot voor kort directeur van Belastingen. Wat er over is van de Algemeen Verbond van Vakverenigingen in Suriname, ‘ AVVS De Moederbond’ is onbekend.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: