Leesontwikkelingsvormen van Stichting Sucet

Voorzitter Margo Kramp van Stichting Sucet (Surinaams Centrum voor Educatie en Training) stelt dat het onderwijs gebukt gaat onder het Coronavirus. “Covid-19 en andere crises remmen het onderwijs. De autoriteiten, de instellingen die onderrichten en de lerende bevolking moeten alle zeilen bijzetten om de problemen van het onderwijsproces te kunnen bijbenen.”

Prioriteiten stellen

 “Alle facetten van het onderwijs schreeuwen om aandacht. Maar er mag best prioriteit gegeven worden aan leerlingen en studenten, die om welke reden dan ook zwak presteren op school, meerdere keren in dezelfde klas blijven zitten en vroege schoolverlaters dreigen te worden.”

De balans

Voorzitter Kramp breekt ook een lans voor het ‘nieuwetijdskind’ en het vak lezen. “De ICT (technologie, gericht op het digitaal exploiteren van gegevens) speelt steeds meer een rol in het leven van het nieuwetijdskind. Maar de plaats van het boek neemt het niet in. Aan ons de taak om erop toe te zien dat het boek ook een belangrijke plaats in het opvoeden van het kind heeft. Het gaat om directe ondersteuning van noodzakelijke ‘skills’, op weg naar een volwassene in balans.”

Leesontwikkelingsvormen

“Lezen hoort bij de opvoeding. Dit leerproces dient zo vroeg als kan ingezet te worden. Te beginnen met voorlezen. Stichting Sucet biedt leesontwikkelingsvormen aan, die voorlezen en zelfstandig lezen bevorderen. Deze richtingwijzers betrekken ook de ouders in het ontwikkelen van luistervaardigheid, taalvaardigheid en het vergroten van de woordenschat.”

Inzicht in de realiteit

“Dan hebben wij het niet gehad over het concentratie- en herinneringsvermogen, dat erop vooruit gaat. Lezen geeft de mens, kinderen, meer inzicht in de realiteit van het leven. Lezen prikkelt de fantasie, wat nodig is om positief te durven dromen over de toekomst. Een gevolg hiervan is dat ook hun doorzettingsvermogen gestimuleerd wordt.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: