SWM-directeur Oosterling ziet doorlichting bedrijf met vertrouwen tegemoet

Eind september kondigde president Chandrikapersad Santokhi aan dat alle staatsbedrijven doorgelicht zullen worden, ook de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Daarbij heeft de IDB (Inter-American Development Bank) technische assistentie toegezegd. De meeste staatsbedrijven verkeren in grote financiële problemen en zijn verlieslatend. Ze zitten opgescheept met hoge leningen en wurgcontracten. In een aantal gevallen zou er sprake zijn van corruptie. Het algemeen beeld is somber. De bedrijven zijn de afgelopen jaren uitgehold. 

Directeur Marlon Oosterling van de SWM zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat de doorlichting vanuit de overheid nog gestart moet worden. ‘Maar één of twee jaar geleden zijn wij al door het Amerikaanse bedrijf Castania via de IDB doorgelicht. Er is ook een rapport over uitgebracht.’ Hij ziet de komende doorlichting dan ook vol vertrouwen tegemoet. Eén van de gebieden met een jarenlange historie van waterproblemen, is het district Commewijne. Maar sinds een paar jaar wordt door de SWM hard gewerkt om ervoor te zorgen dat uiteindelijk alle bewoners kunnen beschikken over schoon drinkwater uit de kraan.

‘We zijn in volle gang in Commewijne. Maar de werkzaamheden zijn door de Covid-pandemie enigszins vertraagd. Daarenboven moeten bepaalde machines nog vanuit het buitenland verscheept worden. Voor ons is het prioriteit dat Commewijne zo snel mogelijk van water wordt voorzien’, aldus Oosterling.

Eind september 2019 startte de SWM in Commewijne met de bouw van een waterstation te La Liberté, nabij Peperpot, dat water uit de Surinamerivier gaat zuiveren tot drinkwater. Het project wordt uitgevoerd voor Haukes en de Watergroep uit België. Maar omdat er vertraging was in de toelevering van benodigde materialen, werd pas in februari van dit jaar een eerste paal geheid voor de drinkwaterinstallatie met een productiecapaciteit van vijfhonderd kubieke meter per uur. De installatie moet fungeren als een waterproductiecentrum. Met het station in Meerzorg moet de drinkwaterbehoefte in geheel Commewijne tot 2024 gegarandeerd zijn. Nu wordt er dus weer gewacht op machines uit het buitenland.

Ook in en rond Moengo wordt gewerkt aan optimalisering van de watervoorziening. ‘Gewerkt wordt bij Ofia Oolo, waar over een lengte van zo’n 40 kilometer bewoners aan alle zijwegen van water worden voorzien. Bij Asigron zijn de werkzaamheden zo goed als afgerond. Het gaat zeker de goede kant op.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: