De burger vindt: “Filmen en fotograferen van verkeersongevallen en misdrijven moet strafbaar zijn”

‘Sollen met leed van anderen? Ik kan me dit echt niet voorstellen’

De Nederlandse politie heeft op 22 oktober zes automobilisten beboet (239 Euro) voor het maken van beelden na een dodelijk ongeluk, terwijl ze er langs reden. Het gebruik van een smartphone tijdens het rijden is verboden. Zou het filmen en fotograferen van verkeersongevallen (en misdrijven) sowieso niet verboden moeten worden? In Suriname verschijnen vaak beelden op social media van de gevolgen van een verkeersongeval (en misdrijf). Maar er wordt geen rekening gehouden met de privacy van slachtoffers en hun familie en eventuele nabestaanden. Zou dat verboden moeten worden? Dagblad Suriname stelde deze vragen op haar Facebook-pagina. Volgers en lezers van Dagblad Suriname reageerden massaal. Hieronder zijn enkele willekeurig gekozen reacties te lezen.

Sherine reageert kort en duidelijk: ‘Het moet verboden worden’.

Aruna: ‘Optreden. Wetten maken en invoeren. Graag de boetes heel hoog, zodat de mensen het direct afleren.’

‘Voor de familie is dat heel pijnlijk’

Ook Emmy vindt dat het verboden moet worden, ‘want je schrikt als je ziet in welke toestand betrokkene verkeert. En voor de familie is dat heel pijnlijk. Wat ze wel moeten filmen, is als iemand vuil uit de auto gooit en dat op Facebook zetten. Misschien kan dat de burger tot andere gedachten brengen’.

Geeta: ‘Het moet verboden worden’.

Parco: ‘En hoeveel boete gaan we in Suriname krijgen? We filmen maar als een gek er op los als er een aanrijding is met of zonder doden. Velen hebben of weten niet eens wat privacy is in Suriname.’

Jacques: ‘Bijstand bieden of doorrijden. Inderdaad geen ramptoeristen. Flink beboeten.’

Ferdinand: ‘Het zou zeker verboden moeten worden. Er moet een wet worden aangenomen, omdat je respect moet hebben voor de familie van het slachtoffer! Wet- en regelgeving heeft prioriteit.’

Rob: ‘Er moet een wet komen om asociaal gedrag te straffen’.

Bea: ‘Moet verboden worden’.

‘Vind het vreselijk, het moet verboden worden’

Judith: ‘Vind het vreselijk. Het moet verboden worden.’

Santosh: ‘Het moet sowieso ook in Suriname komen. We moeten dan een hele privacywet in behandeling nemen en niet alleen geen smartphonegebruik bij verkeersongevallen. Maar je moet de tools ook hebben om zo’n wet in werking te brengen en dat is moeilijk als je 30 jaren achter bent in ontwikkeling.’

‘De staatskas wordt gevuld en daar is niks mis mee. Eenieder is gevraagd om niet te gaan staan filmen. De politie en hulpverleners moeten hun werk normaal kunnen doen’, schrijft Letitia.

‘Wat als jij zelf daar ligt en mensen maken er foto’s van’

Kim: ‘Soms of vaak genoeg moet men zichzelf in de situatie verplaatsen. Wat als jij zelf daar ligt en mensen maken er foto’s van? What goes around, comes around. In plaats van foto’s maken, ga liever in gebed en kom tot bezinning. Niet alles is geschikt voor social media. Maar ja, het is hoe men het leven bekijkt. Dus bij deze, bezint eer ge begint. En ja, er zijn journalisten die hun werk kennen, dus no go play journalist tap a dang.’

Wendy: ‘Precies, in Suriname ook beboeten. Hier krijg je juist geld voor. Kan me dit echt niet voorstellen. Is helemaal niet fijn voor de nabestaanden en de getroffen familie. Het is echt lastig dat men voor alle kleine dingen foto’s loopt te maken of te filmen. Gewoon straffen deze mensen, want ze hebben niks interessants te doen. En de instantie die geld geeft, ook hun vergunning intrekken. Sollen met leed van anderen? Kan me dit echt niet voorstellen.’

Wendy gaat verder: ‘Ik snap sommige mensen niet. Als ik iets van iemand kan leren die mij vooruitbreng of het je voordelen oplevert, zal ik altijd naar je kijken… en het ook in mijn leven toepassen. Alleen als ik er nadelig uit zou komen, dan neem ik niets over. Dus waarom zou Suriname geen goede voorbeelden van een land kunnen meenemen of kunnen toepassen?’

Bisoen: ‘Het moet ook in Suriname verboden worden. Mensen die misbruik maken van de situatie moeten beboet en/of in hechtenis genomen worden.’

Jash-da: ‘Ik vind dat men beelden mag maken van een beroving. Het is belangrijk beeldmateriaal voor de politie. Vooral het gezicht van de dader vastleggen. Maar geen foto’s van dodelijke aanrijding of slachtoffers dodelijk gewond in de auto of op straat. Dat is sensatie, onrespectvol naar het slachtoffer en familie.’

Rishma: ‘Moet sowieso ook in Suriname gebeuren.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: