Dc over Braamspunt: “Niemand mag bouwen op het strand”

Vanuit de leiding van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer wordt aangegeven dat in het afgelopen weekend de personen, die een bouwsel op het strand hadden aangebracht, zijn opgedragen deze af te breken. De juiste plaats voor herbouw wordt nog aangewezen. Het zijn vissers, die voor het uitoefenen van hun werkzaamheden kampen opzetten in het gebied, dat bekendstaat als legstrand van de zeeschildpadden. “En dat is nou net het probleem”, vertelt bioloog Erlan Sleur, die opmerkt dat er nu teveel mensen verblijven in het natuurrijk gebied.

Honden vallen zeeschildpadden aan

Sleur noemt 2 belangrijke nadelen. “Door de lichten van de bouwsels lopen de net geboren schildpadjes de verkeerde kant op.” Een ander veel serieuzer probleem is dat de bewoners ook honden meenemen, die vervolgens de schildpadden aanvallen. “Het is verschrikkelijk om te zien hoe een krape uit alle macht probeert weg te komen.” Voor Sleur betekent het dat de rust op Braamspunt moet terugkeren. “Want het wordt te druk daar.” Ondanks dat Braamspunt geen natuurreservaat is, wijst Sleur erop dat zeeschildpadden, waar ze ook komen, beschermde dieren zijn. “Je mag niet aan de dieren en hun eieren komen.”

Dc Commewijne volgt de ontwikkelingen

De districtscommissaris (dc) van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, volgt de ontwikkelingen op de voet. Bestuursopzichters en andere ambtenaren hebben het strand bezocht om observaties te doen. Ook heeft de burgervader gesproken met de personen die de bouwsels moesten afbreken. Binnenkort heeft hij ook een onderhoud met LBB. De dc vertelt dat iedereen die heeft gebouwd op het strand zal moeten ontmantelen. Radjab haalt verder aan dat er ook middernacht wordt gevaren. “En dat is onveilig. We moeten de mensen in bescherming nemen.” Gesprekken met LBB hebben uitgewezen dat er wel toestemming was gegeven om te bouwen, maar niet op het strand.” De dc laat aan duidelijkheid niets te wensen over. “Er mag geen enkel gebouw zijn op het strand.” Er volgen nog aanwijzingen waar men wel mag bivakkeren. Dit zal een plek zijn niet op het strand. Over de aanwezigheid van honden op het strand meldt de dc dat de honden niet los moeten lopen, maar hij toont wel begrip voor het feit dat de bewoners hun bezittingen door honden laten bewaken.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: