Margriet Wilma Apinsa beëdigd tot kandidaat-notaris

‘Men zal u geen knollen voor citroenen kunnen verkopen!’

Bij het Hof van Justitie is woensdag mr. Margriet Wilma Apinsa LLM beëdigd tot kandidaat-notaris. De beëdiging geeft haar nu de bevoegdheid om als kandidaat-notaris in de functie van beroepsnotaris te kunnen waarnemen. Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie (HvJ), zei in zijn toespraak dat Apinsa door haar patroon Ruben Babb in zijn advies aan het HvJ wordt getypeerd als ‘attent, sterk in notariële discussies en een prettige persoon in de omgang’, terwijl uit haar CV geconcludeerd kan worden dat men haar vanwege haar veelzijdigheid geen knollen voor citroenen gaat kunnen verkopen. “Van parttime marktventer (1995 tot 2005), horeca en culturele showkenner (1998 tot 2011) en daartussen in miss Alida Contest, fotomodel tot ambassaderaadslid en tijdelijke zaakgelastigde van de Surinaamse ambassade in Brussel van 2012-2018. Notaris, men zal u geen knollen voor citroenen kunnen verkopen!”, benadrukte de Hof-president. De kandidaat-notaris, die als eerste op de lijst staat, komt als eerste in aanmerking voor benoeming tot beroepsnotaris. De pensioengerechtigde leeftijd van een notaris is thans gesteld op 65 jaar.

Langer dan 2 jaren verbonden aan het notariaat Babb

Apinsa heeft aan de universiteit van Amsterdam in 2010 haar masterdiploma behaald in het notarieel recht en is als kandidaat-notaris vanaf 1 mei 2018, dus langer dan 2 jaren, verbonden aan het notariaat Babb. “Het over u uitgebrachte positief advies houdt onder meer in dat u met voldoende kennis over het notarieel recht, zelfstandig en nauwgezet alsook klantvriendelijk uw werkzaamheden gedurende de afgelopen 2 jaren heeft uitgevoerd en dat u van toegevoegde waarde bent voor het notariaat”, zei de Hof-president. Hij voegde eraan toe dat Apinsa met deze aanwijzing als kandidaat-notaris, zolang zij met deze waarneming belast blijft, dezelfde rechten en bevoegdheden als van een notaris heeft, alsook dezelfde verplichtingen, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden.

‘Grapt u met alles, behalve met deze kernwaarden’

Rasoelbaks wees Apinsa ook nog op de kernwaarden uit de eedsformule van eerlijkheid, onzijdigheid en geheimhouding, die zij in acht zal moeten nemen bij de waarneming. “Grapt u met alles, behalve met deze kernwaarden, omdat deze u en het kantoor, bij verwaarlozing, duur kunnen komen te staan.” Verder adviseerde hij de kandidaat-notaris om zich middels trainingen en cursussen te blijven verdiepen in de competenties en kennis die aanhoudend vereist zijn om haar taken naar behoren te kunnen uitoefenen.

FR

error: Kopiëren mag niet!