President Santokhi in persconferentie zeer kritisch over SLM en CASAS en SBB

Leiding CASAS en SBB wordt vervangen

Met een half uur vertraging begon woensdagavond om half acht een persconferentie van de regering in de Congreshal over de crisisbeheersing.  President Chandrikapersad Santokhi hield een lang betoog over issues die al bekend zijn in de samenleving, zoals de gang van zaken rond Greenheart in Apoera, Covid-19 pandemie, de Oppenheimer lening, de relatie met het Franse Lazard en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het bezoek van de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en minister van Financiën Armand Achaibersing aan Frankrijk en Nederland en de diaspora. Er waren kritische opmerkingen over de SLM, CASAS  (Civil Aviation Safety Authority Suriname) en de SBB (Stichting Bosbeheer en Bostoezicht).

‘SLM bijna stuurloos’

Over de situatie bij de SLM zei Santokhi, dat het bedrijf ruim US$ 100 miljoen schuld heeft en dat er een ‘zeer erbarmelijke omstandigheid’ is, ‘bijna stuurloos, de leiding is zoek en dat brengt onrust in het bedrijf. Binnen drie weken willen we een hervormingsplan van de SLM ontvangen. Er zijn veel problemen geweest rond het certificeringsproces van de Boeing 777. Het lease toestel vliegt nog steeds niet. De directie van de CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) wordt vervangen. Voormalig waarnemend directeur Brian de Souza heeft nu de leiding.’

‘Twee nieuwe veerboten worden aangeschaft voor Paramaribo-Meerzorg’

President Santokhi ging kort in op de gang van zaken rond de door hem aangehouden verkoop van de veerboot Maratakka II, waarover Dagblad Suriname heeft bericht. Hij deelde in het verlengde hiervan mee, dat twee nieuwe veerboten worden aangeschaft voor de verbinding Paramaribo-Meerzorg.

‘Bij de SBB is iets niet goed met cijfers, controle, toezicht en beleid’

De president uitte zich zeer kritisch over de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, SBB. ‘We behoren tot de top 10 landen van houtexport in de wereld. Er blijkt echter een grote discrepantie te bestaan tussen de cijfers van wereldorganisaties en Surinaamse cijfers. Er is iets niet goed met cijfers, controle, toezicht en beleid. De Raad van Commissarissen moet met een clusterteam van ministers een paar maatregelen gaan treffen. Hoeveel gaan we kappen? Meer controle op export. Gefaseerd werken aan meer achterhouden van rondhout voor de lokale houtindustrie. Ook moet er een nieuwe leiding komen.’

Weinig nieuwe over ordening goudsector

Vicepresident Ronnie Brunswijk ging zeer kort in op de ordening van de goudsector. ‘Een eerste concept rapport van de op 4 september geïnstalleerde commissie Ordening Kleinschalige Goudsector al gepresenteerd met onder andere een inventarisatie van de sector.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: