De burger wil pagara-estafette vanwege Covid-19 overslaan

‘Die pagara-estafette hoeft niet, brengt teveel mensen op de been’

Jaarlijks op de laatste dag van het jaar staat het centrum van Paramaribo ’s middags in het teken van de pagara-estafette. Het nieuwe jaar wordt op 31 december ingeluid met het afsteken van een lang rood lint pagara vuurwerk. Het trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Het is een feest en wereldwijd bekend. Maar, hoe gaat de pagara-estafette er dit Covid-jaar uitzien? Kan het wel doorgaan en zo ja, in welke vorm?

Dagblad Suriname was benieuwd naar de mening van de burger en stelde daarom deze vraag op haar Facebookpagina. Het leidde tot een stroom aan reacties en de meeste mensen hebben er geen probleem mee wanneer dit jaar de pagara-estafette vanwege Covid-19 niet doorgaat.

Hieronder enkele willekeurig gekozen reacties.

Jane: ‘Ik ben bang dat er weer een piek zal komen van Corona-besmettingen.’

Surin: ‘Zondermeer, geen estafette dit jaar. Kan nog altijd next year. Je kan er dit jaar bij zijn en genieten, maar volgend jaar er niet meer bij zijn. Covid, por plei.’

‘Ieder op zijn eigen rustige manier, bovendien, geen geld!’

Ook Ruby wil dit jaar geen pagara-estafette. ‘Neen, kan dit jaar niet doorgaan, want we willen de Covid trend helemaal naar beneden brengen, dus dit jaar geen feest. Ieder op zijn eigen rustige manier. Bovendien, geen geld!’

Faria: ‘Onder geen enkel beding!! Geen feest in december en zo ook geen zieke mensen begin januari. Feesten moet dit jaar maar in huiselijke sfeer.’

Rewtie: ‘We hebben nu een behoorlijke daling van Covid. We moeten dit jaar geen openbare feesten organiseren. Volgend jaar weer.’

Imro: ‘Stay Home, alert blijven! Suriname is geen uitzondering, zodra het luchtruim weer open gaat (NL-US et cetera) komt tweede golf.’

Ricky: ‘Ik heb altijd gevonden dat de pagara’s aan de Ringweg afgeschoten moeten worden. De straat wordt aan beide zijden afgesloten. Het publiek staat aan de ene kant en er wordt aan de andere kant afgeschoten.’


‘Het mag niet gebeuren dit jaar’

Angi vindt dat het niet eens een vraag zou moeten zijn. ‘Het mag niet gebeuren dit jaar, want ik denk niet dat iemand het Nieuwjaar wil ingaan met besmettingen en risico wil lopen op dit dodelijke virus. Het jaar is al droevig genoeg geweest met al onze overleden familieleden en vrienden. Ik hoop echt dat ze het niet onderschatten, maar lering trekken uit de tragische gebeurtenissen rond Covid.’


Nazia: ‘Wat valt er te vieren op 31 december? De 109 Covid-doden zeker?

Op 31 december moet iedereen rustig thuisblijven en bidden dat 2021 niet zo ellendig wordt als dit jaar.’

Etienne: ‘Indien men alvast zegt 10.000 quarantaineplaatsen in orde te maken en zo’n 1.000 ICT-bedden, dan kan men pagara-estafette houden.’

‘Nee, want het is niet van levensbelang. Het nieuwe jaar komt er toch wel en hopelijk wordt het veel beter dan 2020’, aldus Corry.

Malthy: ‘Gaat niet door. Maar, er kunnen wel mensen door de straten rijden met allerlei slaginstrumenten van alle bevolkingsgroepen, leuke liedjes om het leuk te maken op versierde trucks. Er zijn genoeg rijke mensen in Suriname die kunnen sponsoren.’


‘Die pagara-estafette hoeft niet, brengt teveel mensen op de been’

Brigitte: ‘Die pagara-estafette hoeft niet. Brengt teveel mensen op de been. Mensen zullen zich niet kunnen houden aan social distancing. De kans op Corona-besmettingen is daardoor groter. Voor mijn part hoeft er nooit meer vuurwerk afgestoken te worden. Elk jaar zijn er zoveel ongelukken. En ik houd mijn hart steeds vast dat er geen verdwaalde vuurpijl op mijn dak terecht komt en zo mijn huis in de fik steekt.’

Robin schrijft: ‘Als zelf het grootste evenement ter wereld, het carnaval in Rio de Janeiro, is afgelast, mag het ook geen probleem zijn om er serieus over na te gaan denken om het vuurwerkcarnaval voor dit jaar ook af te gaan lassen. Want men kan de mensen gaan verplichten om mondkapjes op te doen en de anderhalve meter in acht te nemen die dag… maar, als eenieder een borrel op heeft, fawaka dan, zeg het eens, dan gaan alle remmen los. Regels gaan aan hun gympies gelapt.’


Ram: ‘Gaat niet door vanwege Covid. Gezondheid staat op de eerste plaats. Bedrijven mogen wel hun dingen doen op een aangepaste wijze.’

Ook voor Steven hoeft het dit jaar niet door te gaan, ‘want we zitten dan nog steeds te midden van de Covid-19 pandemie. Misschien ook beter, dan kan er meer tijd besteed worden in familieverband tijdens deze feestdagen in plaats van op straat te kletsen.’

Madhewie: ‘Voor mij mag het ophouden te bestaan, want je krijgt milieuvervuiling en de ozonlaag wordt ook aangetast. Dus wat mij betreft hoeft het niet door te gaan. Een jaartje is geen probleem.’

Bryan: ‘Mijn mening. Dit jaar mag geen enkel pagara-estafette of feesten doorgaan, laat de stad gewoon schoon blijven. Gaan jullie bidden voor een nieuwjaar er is Covid en crisis.’

Shanna: ‘Niet doen! 1,5 meter afstand is moeilijk onder controle te krijgen bij feestende mensen. Jammer, maar gezondheid is belangrijk!

Carlos: ‘Ik ga elk jaar met mijn vrouw naar die estafette. Was onze jaarlijkse kiek samen, maar dit jaar doe ik het thuis in gezinsverband, lekkere pindasoep en een goeie whisky.’

Ingrid: ‘Geen pagara-estafette, dan stijgt het virus straks als een raket. Blijf thuis en geniet met je gezin.’

Nisha: ‘Het mag gewoon niet! Jammer voor eenieder, maar we moeten denken aan onze gezondheid en veiligheid.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: